Pulau Pinang lantik tiga 'focal person' urus bencana

Kon Yeow
Kon Yeow
A
A
A

GEORGETOWN - Kerajaan Pulau Pinang melantik tiga 'focal person' pengurusan bencana di setiap pejabat daerah dan tanah, jabatan serta agensi kerajaan di negeri ini sebagai persiapan menghadapi Monsun Timur Laut yang dijangka berlaku November ini.

Ketua Menteri, Chow Kon Yeow berkata, 'focal person' yang dilantik berperanan mengeratkan lagi jaringan kerjasama antara Jawatankuasa Pengurusan Bencana Daerah (JPBD) dan Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN).

Menurutnya, kerajaan negeri juga melaksanakan Bengkel Pengoperasian Pengurusan Bencana Negeri Pulau Pinang yang melibatkan semua pejabat daerah dan tanah, jabatan serta agensi di negeri ini dengan kerjasama pihak Agensi Pengurusan Bencana Negara (Nadma).

"Bengkel yang disertai 70 peserta itu bertujuan memahami dan mempelajari kemahiran asas pengurusan bencana dengan lebih mendalam.

"Selain itu, Jabatan Kewangan Negeri telah meluluskan RM400,000 bagi tujuan pembelian, perolehan aset dan bekalan pengurusan bencana yang mana peruntukan ini akan diagihkan kepada semua pejabat daerah dan tanah mengikut permohonan," katanya ketika sidang akhbar di sini pada Rabu.

Kon Yeow berkata, kerajaan negeri juga menerima sumbangan 4,744 unit khemah yang mana telah diagihkan kepada semua pejabat daerah dan tanah sebagai langkah siap siaga menghadapi sebarang kemungkinan bencana.

Dalam perkembangan sama, Kon Yeow memaklumkan Mesyuarat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri dijadualkan pada 29 September depan dan akan membincangkan semua isu serta persediaan Monsun Timur Laut di peringkat daerah.

Jelasnya, dalam mesyuarat itu semua pejabat daerah dan tanah akan melaporkan tahap kesiapsiagaan menghadapi bencana nanti.

Artikel Berkaitan:

Sementara itu, Kon Yeow berkata, Majlis Pengurusan Komuniti Kampung (MPKK), badan bukan kerajaan (NGO), pasukan tindakan kecemasan (ERT) kampung/komuniti dan pertubuhan berkaitan juga telah bersedia untuk menghadapi sebarang kemungkinan.