Seorang maut, dua cedera ditembak askar di Thailand

Insiden tembakan di sebuah kemudahan tentera di Bangkok pada Rabu. - Foto AFP
Insiden tembakan di sebuah kemudahan tentera di Bangkok pada Rabu. - Foto AFP
A
A
A
BANGKOK - Seorang lelaki menembak mati seorang individu dan mencederakan dua yang lain dalam kejadian di sebuah kemudahan tentera di Bangkok pada Rabu, kata polis Thailand kepada AFP.

Timbalan jurucakap polis negara, Kissana Phathanacharoen berkata, seorang suspek telah ditahan selepas kejadian itu, namun motifnya pembunuhan tersebut masih tidak jelas.

Insiden itu berlaku di Jabatan Perintah Latihan Tentera Darat yang merupakan sebahagian daripada kompleks besar bangunan tentera di utara ibu negara.

Media tempatan melaporkan bahawa suspek itu adalah seorang askar.

“Tembakan itu menyebabkan seorang maut dan dua cedera, polis tempatan telah mengawal keadaan. Kami sudah dapat menahan seorang suspek,” kata Kissana kepada AFP.Pada tahun 2020, seorang askar menembak mati 29 orang dalam kejadian amuk selama 17 jam dan ramai orang cedera sebelum dia ditembak mati oleh komando dalam insiden yang mengejutkan di Thailand.
Artikel Berkaitan:


Ia dipercayai berlaku disebabkan pertikaian hutang antara lelaki bersenjata itu, Sarjan Mejar Jakrapanth Thomma dengan seorang pegawai kanannya.

Tentera mempunyai pengaruh yang kuat dalam banyak aspek kehidupan di Thailand daripada politik kepada bidang perniagaan di negara itu. - Agensi