Tiada lagi pendekatan 'tembok besi'

Annuar berucap melancarkan Logo dan Tema Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia 2022 di Auditorium Perdana Angkasapuri. -Foto Bernama
Annuar berucap melancarkan Logo dan Tema Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia 2022 di Auditorium Perdana Angkasapuri. -Foto Bernama
A
A
A

KUALA LUMPUR - Kerajaan akan terus memastikan kestabilan politik negara demi kepentingan menjaga kesejahteraan dan kebajikan Keluarga Malaysia dalam berdepan pascapandemik dan fasa peralihan ke endemik, kata Menteri Komunikasi dan Multimedia Tan Sri Annuar Musa.

Beliau berkata, pendekatan ‘tembok besi’ antara kerajaan dan pembangkang tidak lagi boleh diambil kerana kestabilan politik demi menjaga kebajikan Keluarga Malaysia adalah lebih penting.

"(Kerajaan) pastikan suasana politik negara stabil, walaupun kita (kerajaan) terpaksa berkorban dengan bekerja, berkongsi dan merancang bersama pihak lawan (pembangkang) yang dahulunya kita dipisahkan dengan ‘tembok besi’ antara kerajaan dan pembangkang.

"Ego mesti ditanam dalam-dalam, berpuak-puak yang berlebih-lebihan mesti ditolak jauh-jauh, politik solo, semberono, rasa segala-galanya boleh dibuat sendiri bukan formula yang sesuai untuk sekarang... kita perlukan prinsip al-Ta'ayush atau kebersamaan dan muafakat,” katanya.

Beliau berkata demikian pada majlis pelancaran logo dan tema sambutan Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia 2022 di Angkasapuri di sini pada Jumaat.

Annuar berkata konsep keprihatinan juga perlu diteruskan antara rakyat dengan rakyat, rakyat dengan kerajaan, kerajaan dengan kerajaan dan sebagainya kerana dalam suasana ketika ini negara perlu bergerak ke hadapan bersama nilai-nilai tertentu yang akan didukung Keluarga Malaysia.

Sementara itu, Annuar yang juga Pengerusi Pasukan Khas Jihad Tangani Inflasi berkata pengurusan pasca Covid-19 bukan sesuatu yang mudah seperti disangkakan oleh sesetengah pihak.

"Dalam kegawatan itu ada pihak yang cuba ambil kesempatan dalam kesempitan, menahan lukah di pergentingan, mencari laba (keuntungan) politik jangka pendek untuk menjadi popular dengan menjadi pengkritik dan pencacai yang sememangnya mudah.

Artikel Berkaitan:

"Dunia dan negara telah buktikan orang yang terlalu permudahkan masalah rakyat, bila dapat peluang untuk uruskan, mereka jadi orang-orang yang gagal sebab semua nak ambil pendekatan yang ‘simplistic’ (terlalu mudah)... semua yang kerajaan buat semuanya tak kena.

"Orang kata mudah diucapkan daripada melakukan, berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul... setakat tengok belum pikul belum tahu,” katanya. - Bernama