KPM bakal senaraihitam kontraktor aniaya pekerja: Maszlee

Dr Maszlee Malik - Foto Bernama
Dr Maszlee Malik - Foto Bernama
A
A
A

PUTRAJAYA -- Kementerian Pendidikan mempertimbangkan untuk menyenaraihitam kontraktor yang berlaku tidak adil dan menganiaya golongan pekerja daripada mendapat kontrak berkaitan di bawah kementerian itu, kata Menterinya Dr Maszlee Malik.

Beliau berkata Kementerian Pendidikan akan meneliti semula dasar, prosedur dan tatacara kontrak bagi memastikan kontraktor sedemikian dikenakan tindakan tegas termasuk disenaraihitamkan daripada sebarang kontrak kementerian.

Beliau berkata demikian dalam satu kenyataan yang dikeluarkan selepas mengadakan pertemuan dengan Jaringan Pekerja Kontrak Kerajaan (JPKK) hari ini bagi membincangkan isu kontrak pekerja pembersihan dan pengawal keselamatan sekolah.

Dalam pertemuan berkenaan, beliau memberi jaminan akan membawa isu tersebut untuk perhatian pihak Kementerian Kewangan bagi mendapatkan peruntukan tambahan.

Beliau berkata kementerian juga akan membawa cadangan yang dikemukakan JPKK untuk perhatian Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan pihak Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA). -Bernama

Artikel Berkaitan: