Sila log masuk terlebih dahulu.

'Cukuplah sekali ABU' - Shahril Sufian

Shahril Sufian Hamdan
Shahril Sufian Hamdan
A
A
A

SHAH ALAM - Kerajaan yang terbentuk dan berniat semata-mata untuk menafikan atau menjatuhkan UMNO dan Barisan Nasional (BN) tidak akan berjaya untuk jangka masa lama.

Ketua Penerangan UMNO, Shahril Sufian Hamdan berkata, sejarah telah membuktikan Semangat Asal Bukan UMNO (ABU) yang pernah dilakukan dahulu ternyata gagal.

“Kerjasama strategik untuk menewaskan BN pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) ini sedang hangat diusahakan sesetengah pihak. Ini bukan benda baru. Kita pernah lihat ia berlaku atas semangat ABU, malah pernah berjaya menang pun semasa PRU14.

“Tetapi apa berlaku selepas itu? Retak dari dalam. Sebab apa? Sebab sebuah kerajaan yang terbentuk dan berniat semata-mata atas prinsip menafikan UMNO/BN, tidak akan berjaya untuk jangka masa lama. Pembuatan dasar akan celaru, persaingan, syak wasangka dan rasa tak puas hati sesama sendiri akan kian membuak," katanya menerusi kenyataan pada Sabtu.

Mengulas lanjut, beliau berkata, Pakatan Harapan (PH) yang diwujudkan kini adalah selepas jatuhnya Pakatan Rakyat apabila Pas keluar dari gabungan tersebut akibat tiada keharmonian ideologi dan matlamat.

“PH pun sama. Perbalahan dalam dan antara parti komponen kerana tidak ada agenda bersama selain ABU. Sejarah telah membuktikan. Pakatan sebegini, setelah tercapainya ABU, tidak ada lagi yang menyatukan.

“Berilah peluang kepada kestabilan semasa memilih nanti. Cukuplah sekali ABU. Ayuh Malaysia kembali kepada BN,” ujarnya.

Artikel Berkaitan: