Wang dalam akaun bank lesap angkara Macau Scam

Gambar hiasan - Foto 123RF
Gambar hiasan - Foto 123RF
A
A
A

KUANTAN - Dua individu mengalami kerugian RM42,460 selepas menjadi mangsa kepada sindiket penipuan Macau Scam dalam dua kejadian berasingan di daerah ini pada Ahad lalu.

Ketua Siasatan Jenayah Komersial Pahang, Superintendan Mohd Wazir Mohd Yusof berkata, kes pertama melibatkan seorang penganggur wanita berusia 33 tahun yang menerima panggilan telefon daripada seorang individu mengaku sebagai wakil syarikat penerbangan negara ini.

Menurutnya, mangsa dimaklumkan mempunyai mata terkumpul dengan syarikat penerbangan itu dan perlu menukarnya dalam bentuk wang ringgit.

"Mangsa diarahkan supaya memberikan maklumat perbankan dan nombor kata laluan kepada suspek bagi urusan penukaran mata itu.

"Selepas semua maklumat perbankan didedahkan, mangsa kemudian membuat semakan dan mendapati wang simpanan berjumlah RM10,000 telah tiada di dalam akaun bank miliknya," katanya dalam satu kenyataan pada Selasa.

Mohd Wazir berkata, kes kedua pula melibatkan seorang penjawat awam yang menerima panggilan telefon daripada seorang lelaki mengaku sebagai pegawai farmasi kawalan ubat di Petaling Jaya, Selangor dikenali Mohd Ridzuan Abdullah.

Menurutnya, mangsa merupakan wanita berusia 41 tahun didakwa telah mengambil ubat sebanyak lapan kali di Klinik 1Malaysia Kampung Ampang Baru, Ipoh, Perak, namun dia menafikannya.

Susulan itu katanya, panggilan tersebut telah disambungkan kepada dua individu yang menyamar sebagai pegawai polis tanpa disedari mangsa.

Artikel Berkaitan:

Mohd Wazir berkata, dua individu berkenaan memperkenalkan diri sebagai Sarjan Kuha dan Inspektor Yong mendakwa mangsa terlibat dengan jenayah dan meminta memindahkan wang simpanannya ke dalam bank lain bagi tujuan siasatan.

"Suspek turut mengugut untuk membekukan semua aset milik mangsa dan penangkapan ke atas dirinya akan dibuat jika tidak memberikan kerjasama.

"Mangsa yang ketakutan telah menyerahkan kata laluan akaun perbankan miliknya dan pemindahan wang dilakukan sebanyak RM28,000.

"Selepas itu, mangsa memberikan lagi Kod Kebenaran Transaksi (TAC) seperti yang diminta Inspektor Yong dan suspek mengarahkan mangsa memadam semua bentuk pesanan yang telah diterima," katanya.

Mohd Wazir berkata, susulan itu, kedua-dua mangsa telah tampil membuat laporan di Balai Polis Daerah Kuantan pada petang Isnin.

Menurutnya, kes disiasat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan kerana menipu.

"Pihak polis sedang mengenal pasti suspek yang terlibat dan rakaman percakapan kedua mangsa telah dilakukan sejurus mereka membuat laporan itu," katanya.