Akaun digodam laman web lucah

Mesej tertera pautan laman web mencurigakan di Messenger Mohd Fazrul dan gambar kanan tangkap layar permohonan maaf Haswad di akaun Facebook.
Mesej tertera pautan laman web mencurigakan di Messenger Mohd Fazrul dan gambar kanan tangkap layar permohonan maaf Haswad di akaun Facebook.
A
A
A

SHAH ALAM - Segelintir pengguna Facebook mendakwa akaun mereka digodam pautan laman web yang tidak diketahui dan di‘tag’ dengan laman web lucah sejak minggu lalu.

Tinjauan Sinar Harian mendapati, pautan mencurigakan itu di tag dengan nama pemilik akaun secara rawak yang meminta penerima menekan pautan diberikan mengandungi gambar atau video.

Seorang pengguna Facebook, Haswad Abdul Halim, 40, berkata, dia menyedari akaunnya di tag dengan pautan laman web lucah apabila menerima notifikasi mencurigakan.

“Ada akaun yang tidak dikenali tag nama saya di Facebook. Saya menyedari pautan laman web itu adalah laman web lucah kerana ada kenalan beritahu saya.“Saya rasa malu dan bimbang jika dianggap tidak bermoral. Saya kemudian buat permohonan maaf di wall saya bagi menerangkan perkara sebenar,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian.

Haswad berkata, akaun Facebook milik abang dan beberapa rakannya juga ditag dan mendapat notifikasi sama sejak beberapa minggu lalu.

“Selepas kejadian minggu lalu, saya tidak menerima sebarang notifikasi sama lagi. Jika ada lagi selepas ini, saya akan terus padam dan keluarkan tag dari akaun berkenaan.

“Saya akan rujuk rakan yang lebih arif dengan laman sosial Facebook agar perkara sama tidak berulang lagi atau mungkin akan nyah aktif akaun buat sementara waktu jika nama saya masih ditag dengan pautan sama,” katanya.

Sementara itu, Mohd Fazrul Izwan Zainal Azeman, 37, mendakwa, aplikasi Messenger pada akaun Facebook miliknya turut menghantar pautan mencurigakan kepada lebih 50 rakannya minggu lalu.

Artikel Berkaitan:

Katanya, pautan yang dihantar bersama mesej dan emoji itu mencetuskan tanda tanya dengan meminta penerima membukanya.

“Saya hanya menyedari akaun Facebook saya digodam apabila adik saya bertanyakan perkara itu menerusi aplikasi WhatsApp.

“Ketika membuka Messenger, saya lihat lebih 50 rakan di Facebook menerima pautan berkenaan,” katanya.

Mohd Fazrul Izwan berkata, ada antara rakannya yang menekan pautan berkenaan kerana menganggap ia sememangnya dihantar oleh dirinya.

“Saya maklumkan kepada semua rakan supaya tidak membuka dan mengabaikan pautan serta mesej yang diterima kerana ia bukan daripada saya,” katanya.

Setakat ini tiada sebarang penjelasan rasmi daripada Facebook mengenai perkara tersebut, namun sebelum ini pihak aplikasi yang dibangunkan Mark Zukerberg itu pernah memberi peringatan kepada pengguna supaya tidak membuka pautan mencurigakan.