X

Kindly register in order to view this article
!

Selasa | 07 Disember 2021

JKN Pahang sita 32 mesin jualan air tanpa lesen KKM

Foto 123rf (Gambar kecil: Dr Nor Azimi)
A
A

KUANTAN - Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) Pahang menyita 32 mesin jualan air yang didapati beroperasi tanpa lesen Kementerian Kesihatan (KKM) di Pahang, tahun ini.

Turut dikeluarkan 21 notis Seksyen 32B dengan nilai tawaran kompaun RM42,000 kepada pemilik kerana beroperasi tanpa lesen dan melanggar Peraturan 360C(4) Peraturan-Peraturan Makanan 1985.

Pengarah Kesihatan Negeri Pahang, Datuk Dr Nor Azimi Yunus berkata, tindakan sitaan itu dilakukan di bawah Seksyen 4(1)(f) Akta Makanan 1983.

Menurutnya, berdasarkan peruntukkan Peraturan 360C(4), menjalankan operasi mesin jualan air tanpa lesen KKM satu kesalahan.

"Jika disabitkan kesalahan, pihak terlibat boleh didenda tidak melebihi RM10,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi dua tahun," katanya melalui satu kenyataan pada Khamis.

Dr Nor Azimi berkata, sehingga November tahun ini, terdapat 693 mesin jualan di seluruh Pahang.

"Daripada jumlah tersebut, 464 mesin telah berlesen manakala 229 mesin lagi dalam proses permohonan bagi mendapatkan lesen," katanya.

Tambah beliau, dalam Operasi Pelesenan Mesin Jual Air yang dijalankan serentak di negeri ini pada 23 dan 24 November lalu, sebanyak enam mesin jualan air telah disita.

"JKN Pahang turut mengeluarkan tujuh notis Seksyen 32B dengan nilai tawaran kompaun RM 14,000 kepada pemilik," katanya.

Beliau berkata, sebagai organisasi yang prihatin terhadap kepentingan orang ramai, JKN Pahang sentiasa mengutamakan keselamatan makanan dan kesihatan orang awam.

"Justeru, Operasi Pelesenan Mesin Jual Air yang dijalankan penting dalam memastikan semua mesin jual air mempunyai lesen serta mematuhi undang-undang yang telah ditetapkan.

"Ia bagi memastikan kualiti air yang dihasilkan dan dijual kepada orang awam selamat," katanya.


Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!