Mahir guna telefon pintar juga jadi 'syarat' tunai umrah

Hampir setiap pergerakan di Makkah memerlukan penggunaan aplikasi untuk mendaftar masuk di setiap lokasi.
Hampir setiap pergerakan di Makkah memerlukan penggunaan aplikasi untuk mendaftar masuk di setiap lokasi.
A
A
A

KUALA LUMPUR - Selain mengikut ketetapan syarat menunaikan umrah, antara persediaan yang perlu dibuat oleh bakal jemaah adalah memahirkan diri dengan penggunaan telefon pintar.

Ia kerana, jelas Ketua Pegawai Eksekutif TH Travel & Services Sdn Bhd, Datuk Ahmad Ruzman Ahmad Razali, hampir setiap pergerakan di Makkah memerlukan penggunaan aplikasi untuk mendaftar masuk di setiap lokasi.

“Kali ini banyak aktiviti di sana memerlukan penggunaan aplikasi, paling tidak pun para jemaah mesti ada peranti telefon pintar sendiri.

“Dari segi penggunaannya, mungkin perlu dirujuk kepada orang yang lebih muda sekiranya tidak tahu menggunakan telefon.

“Ini kerana, contohnya aktiviti tawaf, solat lima waktu di masjid, semua perlu tunjuk permit dan kad vaksinasi pada telefon masing-masing.

“Itu yang perlu kita tahu dan terima dulu sebelum kita membayar (caj umrah) dan meneruskan perjalanan,” jelasnya menerusi program Agenda Awani pada Selasa.

Dalam pada itu beliau mengingatkan orang ramai supaya memilih ejen pelancongan yang mempunyai lesen dan berdaftar dengan pihak berwajib.

“Memang ada banyak ejen pelancongan, ada ribuan daripada mereka tetapi yang melesenkan umrah tidak terlalu banyak.

Artikel Berkaitan:

“Jadi pilihlah yang ada lesen, kemudian kita perlu tengok kepada penerbangan yang terus, kerana travel bubble (gelembung perjalanan) ini tidak boleh ada penerbangan transit di mana-mana,” ujar beliau lagi.

Bagaimanapun, beliau menasihati orang ramai agar tangguh dahulu ibadah menunaikan umrah jika tidak bersedia dan tidak mahu berdepan dengan syarat penetapan SOP yang ketat kerana ia akan pasti dilonggarkan dalam masa mendatang.

“Kalau kita rasa tidak bersedia atas apa jua sebab, lebih baik kita tunggu dulu sekejap dan tengok keadaan, saya yakin keadaan akan semakin bertambah baik.

“Cuma yang bagusnya pergi awal ini, jemaah tidak ramai lagi, agak lapang sedikit tempat untuk kita bertawaf.

“Tetapi tidak bagusnya mungkin ada peraturan-peraturan ketat yang perlu kita patuhi,” ujar Ahmad Ruzman lagi. - Awani