Pasangan suami isteri hidup mati bersama

Bera dan isterinya
A
A

SIMPANG RENGGAM - Sepasang suami isteri di Kampung Chokro, di sini, hidup mati bersama selepas meninggal dunia dalam tempoh selang dua jam, awal pagi semalam.

Pada mulanya, Bera Madiran yang merupakan imam Masjid Jamek Simpang Renggam, di sini, ditemui meninggal dunia oleh isterinya, Maimunah Dariman kira-kira jam 4.30 pagi ketika dia bangun untuk bersiap menunaikan solat Subuh.

Menurut perkongsian di dalam laman sosial Facebook Pertubuhan Skuad Pengurusan Jenazah Malaysia (SPJM), selepas memberitahu anaknya tentang kematian Bera, Maimunah menemani jenazah suaminya di bilik tidur mereka sebelum dia ditemui turut meninggal dunia oleh anak lelakinya 6.30 pagi.

Ahli SPJM Simpang Renggam, Shahrul Aqmal berkata, selepas menyedari suaminya meninggal, Maimunah memaklumkan kepada dua anaknya yang kemudian membuat persiapan dan menghubungi saudara mereka, manakala Maimunah menemani jenazah suaminya.

"Bagaimanapun, anaknya yang memasuki semula bilik itu mendapati Maimunah yang menghidap kanser limfoma dan baharu sahaja menjalani kemoterapi turut meninggal dunia di sisi bapa mereka kira-kira pukul 6.30 pagi.

"Kematian Bera mengejutkan kerana sebelum itu, dia sempat memimpin solat Jumaat, Maghrib dan Isyak di Masjid Jamek Simpang Renggam semalam (kelmarin) dan sebelum menjadi imam, arwah merupakan seorang pesara guru di Simpang Renggam," katanya.

Menurutnya, jenazah pasangan suami isteri itu juga turut dikebumikan di dalam satu liang lahad di Tanah Perkuburan Islam Sungai Berumbung, di sini, kira-kira pukul 10.30 pagi, semalam.


Bermula dengan hanya RM5 anda telah menyokong Berita Fakta dan Komprehensif kami, sokong berita kami.
Terima Kasih Rakyat Malaysia