X

Kindly register in order to view this article
!

Rabu | 25 Mei 2022

Ibu pejabat MOM di kawasan mudah diakses, kurang sesak

NORZA
A
A

MESYUARAT pertama Lembaga Pengarah Majlis Olimpik Malaysia (MOM) bagi penggal 2021-2025 memutuskan untuk menempatkan semula ibu pejabatnya ke lokasi yang lebih mudah diakses dalam tempoh tiga atau empat tahun akan datang.

Presiden MOM, Tan Sri Mohamad Norza Zakaria berkata, ibu pejabat baharu itu dirancang untuk menjadi sebuah hab sukan lengkap dengan ruang pejabat dan kemudahan latihan prestasi tinggi untuk memenuhi semua keperluan pihak berkepentingan dalam majlis itu.

"Kami akan memindahkan ibu pejabat kami ke lokasi yang lebih mudah dikunjungi atau diakses oleh pihak berkepentingan,” katanya dalam satu sidang media selepas kunjungan rasmi Menteri Belia dan Sukan yang baharu, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu di Wisma OCM.

Wisma OCM setinggi sembilan tingkat yang dibina pada 1991 di Jalan Hang Jebat di sini, menempatkan pejabat MOM dan beberapa persatuan sukan, selain daripada memiliki beberapa kemudahan dewan dan Hotel Olimpik yang diuruskan pihak ketiga.

Sementara itu, Setiausaha Agung MOM Datuk Mohd Nazifuddin Najib semasa menerangkan rancangan itu berkata pihak lembaga bersetuju dengan keputusan Mohamad norza untuk menempatkan semula ibu pejabat majlis itu, kemungkinan ke kawasan Putrajaya atau Bukit Jalil.

Ditanya mengenai rasional perpindahan ke lokasi lebih jauh dari tengah bandar raya, yang lebih dekat dengan pejabat kebanyakan persatuan sukan kebangsaan (NSA), Mohd Nazifuddin berkata MOM sedang mencari kawasan yang tidak sesak dan dilengkapi semua kemudahan di bawah satu bumbung.

"Ideanya adalah menjual bangunan ini dan keuntungannya akan digunakan membina kemudahan baharu ini, saya hanya boleh berkongsi setakat ini. Kawasan ini akan ada bangunan pencakar langit Merdeka 118 dan beralih ke arah menjadi sebuah daerah kewangan, sementara di Putrajaya lebih banyak kemudahan sukan dan hab sukan bakal dibina di sana.

Kami mencari sebuah bangunan baharu kerana bangunan ini juga sudah lama, kos menaik taraf dan mengurus bangunan ini menelan belanja setengah juta ringgit setahun, sangat mahal bagi MOM. Jadi, kami sedang mencari sebuah bangunan yang cukup besar untuk menampung semua 56 ahli gabungan di bawah MOM dan kami akan menyediakan ruang kerja dan kemudahan bersama untuk mereka,” katanya.

Beliau juga mendedahkan Timbalan Presiden MOM Datuk Hamidin Mohd Amin yang merupakan Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) telah dilantik sebagai Pengerusi Jawatankuasa Pemasaran, Penajaan dan Penempatan Semula yang baharu untuk mengendalikan hal penempatan semula itu.

Sebelum ini, FAM dilaporkan akan berpindah dari Wisma FAM di Kelana Jaya ke Bandar Bola Sepak di Putrajaya menjelang 2023, yang juga dirancang untuk menempatkan pejabat Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) dan Persekutuan Bola Sepak ASEAN (AFF).

Sementara itu, Mohamad norza berkata lembaga pengarah juga bersetuju untuk berusaha mendapatkan skim pencen untuk atlet, pemodenan pengurusan MOM dan NSA dan meneroka penganjuran temasya sukan bersama negara jiran.

Beliau juga mengumumkan pengerusi Jawatankuasa Tetap MOM dan chef de mission (CDM) untuk temasya sukan akan datang.

Pembantu Setiausaha Agung MOM, Moira Tan akan mengetuai kontinjen negara bagi Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing 2022 sementara Presiden Kesatuan Ragbi Malaysia, Datuk Shahrul Zaman Yahya dan Presiden Persekutuan Wushu Malaysia, Datuk Chong Kim Fatt masing-masing dilantik selaku CDM untuk Sukan Komanwel dan Sukan Asia, tahun depan.

Pengerusi Jawatankuasa Tetap MOM:

Pemilihan:

Tan Sri Mohamad norza Zakaria

Pemasaran, Penajaan & Penempatan Semula:

Datuk Hamidin Mohd Amin

Temasya Sukan MOM:

Datuk Shahrul Zaman Yahya

Wanita dan Sukan:

Datuk Mumtaz Jaffar

Bangunan & Kemudahan:

Datuk Chong Kim Fatt

Serbaguna & Anugerah:

Datuk Nur Azmi Ahmad

Muzium Sukan & Dewan Kemasyuran:

Datuk Megat Zulkarnain Omardin

Pengurusan & Pentadbiran:

Datuk Mohd Nazifuddin Najib

Kewangan:

Datuk Ahmad Feisal Ahmad Tajuddin

Pendidikan & Latihan:

Moira Tan

Perancangan Strategik:

Datuk Mohd Nasir Ali

Penasihat Undang-undang, Tatatertib & Penyelesaian Pertikaian Ganti:

Datuk Seri Dr Jahaberdeen Mohd Yunoos

Perubatan & Anti-Doping:

Datuk Dr SS Cheema

Akademi Olimpik Kebangsaan:

Nicholas Chan

Chef de Mission:

Sukan Olimpik Musim Sejuk (Februari 2022)

Moira Tan

Sukan Dalam Dewan dan Seni Mempertahankan Diri Asia (Mac 2022)

Datuk Megat Zulkarnain Omardin

Sukan Komanwel (Julai - Ogos 2022)

Datuk Shahrul Zaman Yahya

Sukan Solidariti Islam (Ogos 2022)

Datuk Ahmad Feisal Ahmad Tajuddin

Sukan Asia (September 2022)

Datuk Chong Kim Fatt

Sukan Remaja Asia (Disember 2022):

Datuk Mumtaz Jaffar

Sukan SEA (Akan Disahkan):

Datuk Nur Azmi Ahmad (ganti Hamidin)


Jangan lupa follow kami di Instagram, Telegram dan TikTok
Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah © 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!