Pejuang, blok ketiga punya banyak kelebihan

Khairuddin Abu Hassan
Khairuddin Abu Hassan
A
A
A

SHAH ALAM - Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) dan blok ketiga berada di posisi yang mempunyai banyak kelebihan pada masa kini berikutan rakyat sudah hilang keyakinan terhadap Pakatan Harapan (PH) yang dipimpin Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Ketua Pejuang Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan berkata, rakyat turut tidak bersetuju dengan tindakan kerajaan mengitar semula pemimpin-pemimpin yang tiada kredibiliti.

“Sebab itu saya setuju dengan pandangan bernas tokoh-tokoh pemimpin parti Pejuang yang mahu bertanding 120 kerusi Parlimen di seluruh negara sebagai satu manifestasi betapa serius untuk memenangi Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) seterusnya menubuhkan kerajaan baharu.

“'Branding' parti Pejuang sebagai satu kuasa atau blok ketiga yang bakal berdikari tanpa membabitkan diri sama ada dengan PH atau kerajaan amat tepat sekali,” katanya dalam kenyataan pada Isnin.

Dalam pada itu, Khairuddin menyifatkan Anwar dan PH sebagai mudah lupa daratan dan tidak boleh dipercayai kerana mereka mempergunakan sokongan rakan lain bagi memenuhi agenda untuk memartabatkan ketua pembangkang sebagai Perdana Menteri.

“Ketika hendak menamakan calon Perdana Menteri kepada Yang di-Pertuan Agong baru-baru ini, pemimpin-pemimpin PH datang berjumpa dengan Pengerusi Pejuang, Tun Dr Mahathir Mohamad merayu agar memberi sokongan kepada Anwar.

“Pemimpin-pemimpin PH akan merayu, memujuk serta melakukan apa saja pada waktu itu demi menjayakan impian mereka yang mustahil ke arah memartabatkan ketua pembangkang masa kini sebagai Perdana Menteri kesembilan,” menurutnya.

Bagaimanapun, ujarnya, mereka ketepikan Pejuang, Parti Warisan Sabah (Warisan) dan Parti Ikatan Demokratik Malaysia (Muda) ketika hendak berunding dengan kerajaan mengenai senarai pembaharuan yang dicadangkan oleh Perdana Menteri.

Artikel Berkaitan:

“Sokongan pencalonan kepada Anwar sebagai calon Perdana Menteri daripada pembangkang mereka peroleh juga daripada blok ketiga.

“Tetapi bila ada apa saja bentuk rundingan dengan mana-mana pihak demi kepentingan agenda politik PH, mereka akan tinggalkan rakan-rakan lain,” ujarnya.