X

Kindly register in order to view this article
!

Isnin | 16 Mei 2022

Penjawat awam perlu bersifat neutral: Cuepacs

Adnan Mat
A
A

SHAH ALAM - Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) menegaskan ikrar penjawat awam perlu bersifat neutral dan tidak meletakkan kepentingan politik dalam setiap tindakan.

Presidennya, Adnan Mat berkata, kesetiaan penjawat awam hanya kepada raja, negara dan kerajaan semasa, tidak kira apa yang berlaku dalam konteks perubahan pucuk kepimpinan kerajaan.

Menurut beliau, tugas penjawat awam adalah untuk memberi khidmat dan sokongan bagi memastikan sistem penyampaian kerajaan berada pada tahap cemerlang.

“Penjawat awam adalah jentera kerajaan yang hanya melaksanakan tugasan melalui dasar-dasar semasa kerajaan secara profesional bagi memastikan ia dapat dicapai sebaik mungkin.

“Cuepacs berharap pemimpin kerajaan sentiasa memahami ikatan ini agar para penjawat awam tidak didakwa menyebelahi mana-mana pihak.

“Pemimpin dan penjawat awam perlu bersikap profesional untuk memastikan negara ini benar-benar menelusuri sistem demokrasi yang matang serta memberi manfaat kepada semua pihak,” katanya dalam satu kenyataan pada Sabtu.

Mengulas lanjut, Adan Mat yakin Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mampu meneruskan kecemerlangan pentadbiran kerajaan dalam memastikan negara berada di landasan yang lebih baik terutama dalam menguruskan pandemik Covid-19 dan ekonomi rakyat.

Cuepacs jelas beliau, akan memberikan komitmen penuh dalam memadu tenaga untuk menjayakan Pelan Pemulihan Negara.

“Penjawat awam akan terus bersama Ismail Sabri memajukan negara ke arah lebih cemerlang,memberi perkhidmatan yang berkesan serta berkualiti kepada rakyat dan negara.

“Walaupun kerajaan silih berganti namun perkhidmatan awam tetap kekal setia dalam neutraliti meneruskan khidmat menjaga kesejahteraan negara.

“Bagi memastikan keberkesanan pentadbiran kerajaan, Cuepacs mengharapkan Ismail Sabri dapat menstrukturkan semula setiap kementerian supaya fungsinya lebih tersusun dan terkoordinasi,” ujarnya.

Perkara tersebut katanya, penting supaya setiap kementerian dapat memberi fokus kepada visi dan misi masing-masing dalam menghadapi cabaran pandemik Covid-19.

Pada masa sama, tegasnya setiap lantikan ketua setiausaha atau pegawai tertinggi perlulah berdasarkan hierarki kelayakan dan kebolehan.


Jangan lupa follow kami di Instagram, Telegram dan TikTok
Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah © 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang
Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!