X

Kindly register in order to view this article
!

PNS dijenamakan semula dengan nama baharu Pernas

Pernas
A
A

SHAH ALAM - Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (MEDAC) optimis penjenamaan semula Perbadanan Nasional Berhad yang melibatkan pertukaran akronim dan logo dari PNS kepada Pernas dapat memperkukuhkan lagi kedudukan agensi itu sebagai peneraju pertumbuhan industri francais di Malaysia.

Ia merupakan salah satu strategi untuk memberi gambaran yang lebih jelas kepada masyarakat mengenai peranan Pernas dalam industri francais seterusnya turut menangani isu kekeliruan jenama yang terdahulu dengan organisasi-organisasi kerajaan yang lain.

Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, industri francais merupakan salah satu sektor utama selain dari koperasi dan usahawan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) yang memberi impak penting dan menyumbang kepada pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK).

“Selain perniagaan francais, Pernas juga membangunkan usahawan PKS ke arah francais mampu milik agar lebih ramai bakal usahawan dapat menceburi bidang perniagaan francais.

“Perniagaan francais dilihat sebagai model perniagaan pilihan usahawan memandangkan perniagaan francais ini mempunyai sistem perniagaan yang mudah diikuti dan berkesan dalam membangunkan usahawan tempatan. Saya amat yakin ia dapat mencapai sasaran MEDAC melahirkan 100 jutawan setahun dalam kalangan PKS,” katanya dalam satu kenyataan media pada Isnin.

Beliau berkata, industri francais berkembang pada tahap yang membanggakan dengan peningkatan nilai jualan tahunan sebanyak 17.3 peratus iaitu RM13.3 bilion berbanding RM11 bilion pada tahun 2019.

“Sehingga kini, sebanyak 1,077 syarikat francais berdaftar di mana daripada jumlah tersebut, sebanyak 68 syarikat francais tempatan berjaya menembusi pasaran antarabangsa dan berada di 70 negara,” katanya.

Gambar kecil: Wan Junaidi dan Zakaria
Gambar kecil: Wan Junaidi dan Zakaria

Sementara itu, Pengerusi Pernas, Datuk Zakaria Mohd Edris berkata, sejak tahun 2004 sehingga kini, Pernas telah mengeluarkan pembiayaan hampir RM1.3 bilion kepada lebih dari 5,500 usahawan dan mewujudkan lebih 34,000 peluang pekerjaan.

“Selaras dengan penjenamaan semula ini, Pernas akan terus agresif membangunkan lebih banyak jenama francais tempatan termasuklah melancarkan dua projek terbaharunya iaitu Projek Xcelerator dan Projek ‘Be Your Own Boss (BYOB)’ pada awal tahun dengan sasaran melahirkan lima usahawan francais tempatan dan 1,000 francaisi,” katanya.

Beliau berkata, Pernas dan agensi-agensi di bawah MEDAC akan bergerak seiring mendokong hasrat kementerian itu untuk menjadikan keusahawanan dan koperasi sebagai agenda utama ke arah mewujudkan ekosistem keusahawanan yang kondusif dan inklusif.

“Penjenamaan semula Perbadanan Nasional Berhad memperkenalkan logo dan warna baharu yang lebih moden dan segar melambangkan sokongan yang diberikan Pernas melalui usaha memperkasakan usahawan,” katanya.


Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!