PdPR: Beri lebih banyak ruang belajar

Keberkesanan PdPR bergantung kepada murid itu sendiri kerana ia memerlukan disiplin yang tinggi bagi menjayakannya.
Keberkesanan PdPR bergantung kepada murid itu sendiri kerana ia memerlukan disiplin yang tinggi bagi menjayakannya.
A
A
A

SHAH ALAM - Sektor pendidikan antara yang terjejas berikutan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) akibat pandemik Covid-19, apabila tiada lagi sesi pembelajaran secara bersemuka.

Sejak penutup sekolah tahun lalu dan yang terbaru tahun ini, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) memperkenalkan program Pembelajaran dan Pengajaran di Rumah (PdPR).

Suka atau tidak, inilah pilihan yang ada ketika ini bagi memastikan pendidikan dan pembelajaran terus berjalan agar tiada pelajar tercicir dalam mendapatkan ilmu.

Meskipun kaedah pengajaran dan pembelajaran secara bersemuka di dalam bilik darjah adalah yang terbaik, namun ramai tidak sedar kaedah PdPR juga mampu membuahkan kejayaan kepada pelajar.

PdPR tidak hanya berlangsung atas talian semata-mata malah kaedah pembelajaran ini boleh dilakukan secara luar talian atau secara off-site.

Berdasarkan manual PdPR yang dikeluarkan oleh KPM, PdPR secara luar talian berlaku apabila murid belajar menggunakan peranti seperti komputer, komputer riba, tablet atau telefon pintar tanpa capaian internet.

Ia juga boleh berlaku apabila murid belajar menggunakan buku teks atau bahan pembelajaran lain di mana guru boleh memuat turun bahan-bahan Pembelajaran dan Pengajaran (PdP) dalam bentuk video, audio, slaid, nota dan juga latihan.

Pembelajaran off-site pula boleh berlaku secara kendiri atau dengan bimbingan Academic Support Team (AST) yang terdiri dalam kalangan pegawai Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) atau guru sekolah yang dilantik.

Artikel Berkaitan:

Selain guru-guru membimbing, memberi latihan dan menyediakan tugasan projek, murid boleh mengakses pembelajaran melalui TV Pendidikan, DELIMa, Cikgootube dan EduwebTV (koleksi video) sebagai tambahan.

Fahami konsep

“Kegusaran ibu bapa terhadap kaedah PdPR yang berlaku sebelum ini adalah disebabkan kurangnya pemahaman secara jelas,” kata Tokoh Pendidikan Negara, Tan Sri Alimuddin Mohd Dom, yang juga bekas Ketua Pengarah Pelajaran.

Alimuddin
Alimuddin

Justeru, katanya, ibu bapa perlu faham bahawa PdPR dilaksanakan bagi membantu anak-anak mendapat pendidikan yang sewajarnya kerana tidak lagi bersekolah seperti biasa.

“Kita telah menyaksikan banyak pengorbanan guru sepanjang tempoh PdPR ini. Mereka begitu kreatif dalam memastikan proses pembelajaran norma baharu ini dapat diterima pelajar.

“Program PdPR ini pula tidak terikat pada satu hala, ia boleh didapati melalui banyak cara seperti talian video, aplikasi WhatsApp, TV Pendidikan dan sebagainya.

“Sebenarnya ia membuka lebih banyak ruang kepada pelajar untuk menggandakan ilmu pengetahuan,” katanya.

Pengorbanan guru

Contoh terbaik boleh diambil melalui kejayaan Norfarahana Amir, 37, guru di Sekolah Menengah Agama Jawahir Al-Ulum di Batu Pahat, mengendalikan PdPR kepada pelajarnya yang menduduki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2020.

Modul ‘belajar sendiri’ yang dibuat guru subjek Sains ini untuk pelajar yang tidak berupaya mengikuti sesi dalam talian membuahkan hasil apabila seramai 22 daripada 29 pelajarnya meriah gred A untuk subjek itu.

Beliau sanggup mengeluarkan duit sendiri dan menyediakan koleksi peperiksaan SPM tahun-tahun sebelumnya dan koleksi soalan yang dikongsi guru-guru lain.

Modul itu pula dihasilkan secara customised dan personalised mengikut tahap prestasi murid.

Beliau turut ‘mendekati’ pelajar di luar waktu sesi pembelajaran untuk memberi nasihat dan motivasi serta tambahan tunjuk ajar kepada pelajarnya.

Dr Salbiah Mohamed Salleh, 40, guru Sekolah Menengah Sains Pasir Puteh, Kelantan, melihat PdPR mampu menyokong pembelajaran ketika waktu genting seperti ini.

salbiah
salbiah

Katanya, pelaksanaan PdPR mampu melahirkan pelajar lebih bertanggungjawab dan berdikari tanpa bergantung harap kepada guru semata-semata.

“Sebenarnya PdPR ini sebagai persediaan mereka sebelum masuk ke alam universiti yang memerlukan kemahiran pembelajaran kendiri.

“Keberkesanan PdPR sebenarnya bergantung kepada murid itu sendiri kerana ia memerlukan disiplin yang tinggi bagi menjayakannya,” katanya.

Guru di Sekolah Menengah Kebangsaan Jerlun, Norhailmi Abdul Mutalib, 40, menggunakan pelbagai kaedah bagi memastikan keberkesanan PdPR.

Norhailmi
Norhailmi

“Peringkat awal, saya guna platform Google Meet, Zoom dan sebagainya. Kemudian saya sediakan borang kaji selidik mengenai PdPR bagi mengetahui kekangan murid.

“Apabila saya dapat tahu kekangan mereka dari segi capaian internet saya gunakan pendekatan secara luar talian bagi memudahkan proses PdP,” katanya.

Sementara itu, guru SK Permatang Tok Mahat, Pulau Pinang, Zazolnizam Zakaria, 43, berkata, guru yang menjalankan PdPR harus meningkatkan lagi mutu pengajaran dan menjadi lebih kreatif.

Zazolnizam
Zazolnizam

Ujarnya, dengan meningkatkan mutu pengajaran ia mampu memberikan impak yang positif terhadap pelajar.

“Saya lakukan pelbagai inisiatif dan tidak bergantung kepada pembelajaran atas talian. Saya sediakan modul khas kepada pelajar. Guru harus menyesuaikan diri dengan situasi terkini bagi memudahkan proses PdP,” katanya.

Kelebihan

Berdasarkan kelebihan yang ditemui menerusi kaedah PdPR, bolehlah disimpulkan bahawa cara pembelajaran ini secara tidak langsung memberi ruang yang lebih baik kepada ibu bapa, guru dan pelajar.

Sesi pembelajaran lebih fleksibel membolehkan guru-guru memilih waktu yang sesuai untuk mengajar dan berinteraksi dengan anak-anak didik mereka.

Ini secara tidak langsung memberi peluang kepada ibu bapa melihat potensi, kelebihan dan kemahiran anak-anak ketika sama-sama membimbing mereka di rumah.

Jadi, berhentilah melihat PdPR sebagai beban tetapi lihatlah dari sudut yang positif kerana banyak kebaikan ditawarkan jika benar-benar dihayati dan dimanfaatkan.