Polis nafi keluarkan kompaun makan dalam kereta

Seorang lelaki merakam video seolah bengang akan isu tindakan makan di dalam kenderaan. - Foto ihsan pembaca
Seorang lelaki merakam video seolah bengang akan isu tindakan makan di dalam kenderaan. - Foto ihsan pembaca
A
A
A

LUMUT - Polis menafikan ada mengambil tindakan terhadap seorang lelaki yang berang dalam sebuah video tular berhubung isu makan dalam kenderaan dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di Sitiawan di sini.

Ketua Polis Daerah Manjung, Asisten Komisioner Nor Omar Sappi berkata, tiada sebarang kompaun dikeluarkan mahupun tindakan diambil terhadap individu terbabit.

“Saya sudah melihat video itu dan mengesahkan tiada kompaun atau individu ditahan kerana makan makanan yang dibungkus dalam kenderaan.

“Kita tidak pasti motif sebenar video yang dibuat lelaki terbabit, malah gambaran diberikan individu itu juga tidak jelas sama ada dia dikompaun atau dilarang daripada makan di dalam keretanya,” katanya di sini pada Selasa.

Beliau percaya lelaki terbabit salah faham kenyataan Pesuruhjaya Polis Sarawak, Datuk Aidi Ismail mengenai tindakan kompaun ke atas pengusaha premis makanan yang menyediakan layanan 'dine-in' di dalam kereta adalah melanggar prosedur operasi standard (SOP).

Bagaimanapun, Nor Omar melahirkan kekesalan terhadap penyebaran video dengan kandungan mesej tidak jelas yang boleh menimbulkan kekeliruan.

No Image Caption
Play Icon

"Orang ramai dinasihatkan supaya mendapatkan maklumat lebih jelas daripada pihak berkaitan dan tidak menularkan atau membuat video yang boleh mengelirukan masyarakat," katanya.

Artikel Berkaitan:

Video yang tular di media sosial berdurasi 29 saat itu memaparkan seorang lelaki seolah-olah bengang mengenai isu makan di dalam kenderaan sambil meriba bungkusan makanan di dalam sebuah kereta.

“Aku ada rentas negeri punya surat, aku dari Ipoh datang Sitiawan. Sekarang aku beli nasi takkan nasi ni aku nak bungkus balik ke Ipoh baru makan.

“Aku laparlah, aku mesti makan sekarang jugalah, takkan 100 kilometer aku bungkus nasi nak balik rumah (baru) makan,” katanya dalam video itu.