X

Kindly register in order to view this article
!

Malaysia pandang serius perkembangan Myanmar

A
A

SHAH ALAM - Malaysia memandang serius perkembangan terkini di Myanmar berikutan penahanan Presiden Myanmar, Win Myint dan Aung San Suu Kyi.

Kementerian Luar Negeri dalam satu kenyataan dikeluarkan berkata, pihaknya telah menghubungi tentera Myanmar dan pihak berwajib untuk memberi sepenuh keutamaan dalam memelihara keamanan di negara mereka.

“Tingkatkan undang-undang dan selesaikan sebarang pilihan raya dengan mewujudkan mekanisme undang-undang dan pembentangan secara aman,” katanya dalam satu kenyataan di Facebook rasminya pada Isnin.

Dalam pada itu, Malaysia sebagai negara jiran dan anggota ASEAN terus menyokong kepada keamanan dan kestabilan untuk kemajuan dan kesejahteraan semua.

“Malaysia mengesahkan sokongan kuat terhadap peralihan demokrasi Myanmar, proses keamanan dan pembangunan ekonomi yang inklusif,” katanya.

ARTIKEL BERKAITAN: Tentera Myanmar tahan Aung San Suu Kyi

Pada masa sama, Malaysia mengharapkan rakyat di negara tersebut terus bergantung kepada kebersamaan yang dicapai dalam kalangan pemimpin mereka.

“Malaysia tetap menyokong kesinambungan perbincangan antara pemimpin mereka untuk mengelakkan keburukan kepada rakyat terutama dalam pandemik Covid-19,” ujarnya.

Sehubungan itu, rakyat Malaysia yang berada di Myanmar dinasihatkan untuk kekal tenang dan terus mematuhi nasihat keselamatan oleh pihak tempatan.

“Untuk bantuan dan kecemasan boleh menghubungi kedutaan Malaysia di Yangon di talian +959772220230 atau email ke [email protected],” katanya.


Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!