Pandemik, darurat untuk OKU

Cabaran untuk OKU adalah besar dan darurat hanya menjadikannya lebih teruk.
Cabaran untuk OKU adalah besar dan darurat hanya menjadikannya lebih teruk.
A
A
A

BAGI orang kurang upaya (OKU), mereka menghadapi pelbagai cabaran akibat pandemik dan darurat – daripada mendapatkan bekalan penting sehingga rawatan perubatan, melakukan jarak jauh sosial dan banyak lagi.

OKU di mana sahaja adalah orang yang paling rentan, lebih-lebih lagi ramai OKU yang hidup dengan keperluan sokongan tinggi seperti serebral palsi, cedera saraf tunjang, sklerosis berganda, spina bifida, distrofi otot, paraplegik dan lain-lain.

Mereka memerlukan bantuan dan sokongan aktiviti asas kehidupan seharian termasuk makan, mandi dan berpakaian.

Bagi OKU yang mendapat sokongan keluarga, gangguan itu melanda OKU dengan sangat teruk, menjadikan OKU bergantung kepada ahli keluarga untuk mengambil alih.

Terdapat ramai orang muda OKU dengan masalah pendengaran yang bekerja di pusat beli-belah, kedai, hotel, pejabat swasta sebagai pengendali kemasukan data dan sebagainya.

OKU menyokong diri mereka dan kadang-kadang pasangan serta anak-anak juga. Keluarga besar tidak selalu dapat memberikan sokongan.

Bukan hanya kehilangan pendapatan kerana mereka mungkin terpaksa kehilangan pekerjaan disebabkan masalah kewangan yang dihadapi majikan.

Cabaran untuk OKU adalah besar dan darurat hanya menjadikannya lebih teruk. Sebilangan OKU mencari pekerjaan ‘kerja dari rumah’, sementara yang lain menghadapi kesukaran untuk mengakses aplikasi penghantaran, yang kurang mesra orang kurang upaya.

Artikel Berkaitan:

Bagi orang buta, pengasingan menjadi lebih sukar kerana bergantung kepada orang lain. Kedai catuan sukar diakses. Platform e-dagang tidak dapat diakses dengan pembaca skrin.

Komunikasi dan navigasi yang tidak dapat dielakkan, malah menjadikan pengasi-ngan diri lebih mencabar.

Sebanyak 15 peratus penduduk dunia kurang upaya. Langkah terpenting untuk memeriksa penyebaran koronavirus adalah jarak sosial yang hampir mustahil.

Bagaimana dengan kanak-kanak? Sebenarnya, sebilangan besar kanak-kanak dengan pelbagai kecacatan secara emosional sangat rentan.

Mereka terjebak di rumah tanpa interaksi sosial di luar ahli keluarga dan kurang aktiviti atau permainan untuk merangsang mereka.

Terdapat juga gangguan dalam interaksi rutin mereka dengan orang yang dikenali dan persekitaran fizikal melalui pusat latihan, sekolah atau program yang mereka hadiri.

Kanak-kanak OKU mungkin menghadapi masalah tingkah laku teruk yang mungkin timbul kerana dengan tahap kognitif yang lebih rendah, ketidakupayaan untuk memahami sebab perubahan mendadak dalam hidup mereka.

Lebih memburukkan lagi keadaan, OKU dengan kekebalan yang berkompromi dan keadaan kronik mungkin berisiko lebih tinggi dijangkiti Covid-19. Ia juga menghilangkan kebebasan mereka dan membuat mereka cemas sehingga mempengaruhi kesihatan mental.

OKU yang mempunyai keterbatasan fizikal, deria dan kognitif menghadapi masa yang sukar selama krisis Covid-19 kerana terdapat juga kekurangan akses untuk maklumat yang tepat, norma pengasingan sosial dan pengasingan.

Sebenarnya, banyak nasihat daripada kerajaan adalah iklan visual dengan audio atau dalam bentuk bertulis.

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) tidak menyediakan semua maklumat berkaitan Covid-19 dalam Braille, juga format audio untuk orang yang cacat penglihatan, video dengan subtajuk dan bahasa isyarat bagi mereka yang bermasalah pendengaran.

Menyediakan maklumat mengenai Covid-19, perkhidmatan KKM yang ditawarkan dan langkah berjaga-jaga dalam bahasa mudah menerusi format yang boleh diakses masih tiada.

Apalagi dalam pita Braille dan didengar untuk orang yang cacat penglihatan, bahan videografik dengan subtajuk dan tafsiran bahasa isyarat untuk orang yang cacat pendengaran dan melalui laman web yang boleh diakses.

Semua maklumat dalam format yang boleh diakses oleh OKU hanyalah angan-angan OKU. Begitulah pandemik dan darurat lebih menyukarkan OKU, namun terpaksa dilalui dengan sabar.

Semua maklumat dalam format yang boleh diakses oleh OKU hanyalah angan-angan OKU.

* Mohd Fudzail Mohd Nor ialah seorang OKU yang pernah menjadi CEO syarikat di Dubai dan Abu Dhabi serta pernah memenangi lima Hadiah Sastera Perdana Malaysia