X

Kindly register in order to view this article
!

Aktiviti penggambaran tidak dibenarkan di kawasan PKP

Gambar hiasan
A
A

KUALA LUMPUR - Aktiviti penggambaran tidak dibenarkan di mana-mana kawasan di enam negeri yang diletakkan di bawah Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) mulai tengah malam ini hingga 26 Januari depan.

Pengerusi Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas), Zakaria Abdul Hamid berkata, ini ekoran sektor industri kreatif tidak tersenarai sebagai sektor ekonomi yang dibenarkan dalam tempoh PKP buat masa ini.

"Finas ingin memaklumkan kepada semua syarikat produksi bahawa aktiviti penggambaran adalah tidak dibenarkan di kawasan yang dikuatkuasakan PKP iaitu di Pulau Pinang, Selangor, Wilayah Persekutuan (Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan), Melaka, Johor dan Sabah," katanya dalam satu kenyataan di sini pada Selasa.

Bagaimanapun, katanya, aktiviti penggambaran boleh diteruskan seperti biasa di kawasan yang dikuatkuasakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) dengan syarat perlu mematuhi semua garis panduan dan prosedur operasi standard (SOP) yang digariskan oleh pihak Majlis Keselamatan Negara (MKN).

Selain itu, PKPB bagi tempoh sama akan dikenakan terhadap enam negeri lain iaitu Pahang, Perak, Negeri Sembilan, Kedah, Terengganu dan Kelantan dan dua negeri lagi iaitu Perlis dan Sarawak akan dilaksanakan PKPP bagi tempoh sama.

Katanya, Finas akan memaklumkan perkembangan terkini dari masa ke masa melalui medium hebahan media dan laman web Finas di www.finas.gov.my serta media sosial rasmi Facebook, Instagram dan Twitter @FINASMalaysia.

"Sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut boleh diajukan kepada Unit Komunikasi Korporat Finas di talian 03-7968 2182 atau emel di [email protected]," katanya.- Bernama


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!