Guru rugi RM1.13 juta diperdaya Macau Scam

 Seorang guru berputih mata selepas wang simpanannya berjumlah RM1.13 juta lesap diperdaya sindiket penipuan Macau Scam yang menyamar sebagai pegawai polis. Gambar hiasan
Seorang guru berputih mata selepas wang simpanannya berjumlah RM1.13 juta lesap diperdaya sindiket penipuan Macau Scam yang menyamar sebagai pegawai polis. Gambar hiasan
A
A
A

KAJANG - Seorang guru berputih mata selepas wang simpanannya berjumlah RM1.13 juta lesap diperdaya sindiket penipuan Macau Scam yang menyamar sebagai pegawai polis.

Ketua Polis Daerah Kajang, Asisten Komisioner Mohd Zaid Hassan berkata, menyedari dirinya tertipu, mangsa seorang wanita berusia 49 tahun itu kemudian telah membuat laporan polis, semalam.

Menurutnya, siasatan mendapati, mangsa telah dihubungi pihak yang menyamar sebagai pegawai polis mengatakan kereta milik mangsa telah terlibat dalam kemalangan maut selain pembabitan dalam jenayah kegiatan wang haram.

"Mangsa kemudian diarahkan membuka dua akaun bank dan memasukkan nombor telefon yang diberi oleh suspek sebagai nombor telefon pemilik akaun.

"Selepas akaun simpanan dibuka, mangsa telah memindahkan wang simpanan miliknya ke dalam akaun tersebut seperti yang diarah suspek kononnya bagi tujuan siasatan," katanya kepada Sinar Harian hari ini.

Beliau berkata, malah mangsa juga diarahkan untuk menyediakan wang jaminan di mana mangsa telah membuat pinjaman peribadi di beberapa bank dan telah dimasukkan ke dalam akaun bank yang diarahkan.

Katanya, siasatan masih dijalankan dalam usaha mengesan suspek terlibat.

Justeru, orang ramai dinasihatkan berwaspada dengan sindiket Macau Scam yang menggunakan pelbagai tipu helah seperti menyamar pegawai polis, bank, kastam dan sebagainya.

Artikel Berkaitan:

"Orang ramai juga boleh hadir ke balai polis berdekatan untuk sebarang pertanyaan atau keraguan," katanya.

Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!