Tiada kompromi kes buli dalam ATM, kata Ismail Sabri

Menteri Kanan (Pertahanan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berucap pada Majlis Santai Petang Menteri Kanan Pertahanan bersama Penggiat Seni Tanah Air sempena Kempen Tabung Pahlawan (KTP) 2020 di sebuah hotel hari ini. - Foto Bernama
Menteri Kanan (Pertahanan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berucap pada Majlis Santai Petang Menteri Kanan Pertahanan bersama Penggiat Seni Tanah Air sempena Kempen Tabung Pahlawan (KTP) 2020 di sebuah hotel hari ini. - Foto Bernama
A
A
A

KUALA LUMPUR - Kementerian Pertahanan tidak berkompromi dalam isu gejala buli jika ia benar-benar berlaku dalam Angkatan Tentera Malaysia (ATM), kata Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Beliau berkata, ATM mempunyai polis tentera dan mahkamah sendiri bagi melakukan siasatan dalaman apabila terdapat laporan berlakunya gejala terbabit dan jika dibuktikan benar maka tindakan akan diambil termasuk diberhentikan daripada ATM.

"ATM tidak akan berkompromi jika berlaku kes buli dalam ATM kerana tugas ATM ialah melindungi rakyat dan kedaulatan negara.

“Kita tidak mahu berlaku sebaliknya iaitu mereka (individu buli) melakukan buli lebih-lebihan apabila membuli sesama sendiri," katanya kepada pemberita selepas hadir majlis santai petang bersama penggiat seni tanah air sempena kempen Tabung Pahlawan Tahun 2020 di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kes kematian Allahyarham Prebet Abdul Aziz Aznam yang disyaki terjun dari tingkat tiga bangunan kediaman sebuah kem tentera di Johor pada 28 Ogos lepas dikatakan ada kaitan dengan gejala buli dalam ATM.

ARTIKEL BERKAITAN: Tindakan henti tugas jika anggota terlibat kematian Prebet Abdul Aziz

Kematian prebet Aziz: Polis ambil keterangan 10 saksi

'Adik tak tahan, hari-hari kena'

Artikel Berkaitan:

Ismail Sabri berkata, kes kematian berkenaan diserahkan kepada pihak polis bagi menentukan sama ada terdapat unsur jenayah yang berlaku atau sebaliknya.

Semalam, Bernama melaporkan seramai 11 saksi daripada pasukan ATM dipanggil baru-baru ini untuk memberi keterangan bagi membantu siasatan polis berhubung kes kematian Allahyarham Abdul Aziz.

Dua daripadanya merupakan pegawai tentera manakala sembilan lagi adalah anggota lain-lain pangkat.

Mengenai Kempen Tabung Pahlawan 2020, Ismail Sabri berkata, Jabatan Hal Ehwal Veteran ATM (JHEV ATM) akan berusaha mempromosikan galakan sumbangan menerusi platform media elektronik dan media cetak sepenuhnya.

Ismail Sabri selain itu berkata, JHEV ATM juga mencuba pendekatan meminta penggiat seni tanah air mempromosikan Kempen Tabung Pahlawan di media sosial masing-masing kerana pengikut mereka yang ramai akan membolehkan impak besar diperoleh.

"Kempen Tabung Pahlawan kali ini berbeza sedikit kerana dilaksanakan ketika dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP).

"Jika dulu kita boleh menganjurkan majlis makan malam, larian amal, konsert dan lain-lain acara dengan mudah dan tetamu yang ramai tetapi keadaan sekarang berbeza," katanya.

Beliau berkata, sumbangan bagi tabung itu yang ditetapkan sasaran kutipan tahun ini sebanyak RM10 juta, akan dapat dimanfaatkan 180,000 veteran ATM kerana ada antara mereka kini terlantar sakit dan tergolong sebagai asnaf.

Turut hadir pada majlis itu ialah Panglima ATM, Jeneral Tan Sri Affendi Buang. - Bernama