MUKTAMAR Tahunan Pas ke-63 yang melabuhkan tirai bulan lalu, menyaksikan peralihan  kepimpinan sayap Pemudanya.

Tanpa ada sebarang pertandingan, jawatan Ketua Pemuda Pas dimenangi oleh MUHAMMAD KHALIL ABDUL HADI bagi menggantikan penyandang terdahulu, Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz. Seperti dijangka, kemenangan Muhammad Khalil menimbulkan pertikaian pemerhati luar memandangkan beliau juga anak kepada Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Bagi Muhammad Khalil, dakwaan Pas sebagai parti kroni sudah lali didengarinya dan beliau mengakui tidak mampu menghalang orang untuk beranggapan demikian.

Tolak ke tepi soal tersebut, Muhammad Khalil berkata, jawatannya sebagai Ketua Pemuda Pas menuntut tanggungjawab besar dalam memimpin sayap itu membantu melonjakkan Pas terutama menjelang PRU14. Pada wawancara bersama wartawan, SITI NURSYAHIDAH ABU BAKAR dan jurufoto, ROSLI TALIB di pejabatnya baru-baru ini, Muhammad Khalil berkongsi visi dan misi kepimpinan beliau dalam Pemuda Pas.

Tahniah dipilih sebagai Ketua Pemuda Pas. Makna kemenangan ini bagi anda?

Berkait dengan muktamar Pemuda Pas di Kedah baru-baru ini, memilih saf kepimpinan yang baru, kami melihat ia proses biasa dalam setiap dua tahun untuk memilih kepimpinan baru. Sama ada kepimpinan baru itu dikekalkan atau memilih kepimpinan baru yang fresh bagi memimpin Pemuda Pas untuk bawa agenda perjuangan pada masa depan.

Pemilihan ini merupakan satu tanggungjawab dan kewajipan yang sangat besar memandangkan Pas bukan saja sebuah parti politik, tetapi sebuah gerakan Islam yang memainkan peranan lebih besar daripada parti politik. Iaitu peranan dari sudut dakwah dan tarbiah yang melibatkan semua sendi dalam masyarakat. Sebagai contoh, antara jabatan yang berada di bawah Pemuda Pas ialah Pasti yang tiada kaitan dengan politik. Tetapi ia adalah satu agenda yang penting dari sudut tarbiah kerana peranan Pas sebagai sebuah gerakan Islam untuk mendidik anak bangsa kita supaya diberikan pendidikan agama sebenar sejak kecil lagi. Juga pendidikan untuk cintakan negara secara umumnya.

Adakah anda berpuas hati dengan gandingan bersama timbalan, naib ketua Pemuda dan barisan kepimpinan Pemuda Pas lain?

Saya melihat gandingan kepimpinan kali ini adalah satu gandingan yang meneruskan kesinambungan sebelum ini. Bahkan lebih mantap dari sudut merangkumkan ketiga-tiga golongan yang sangat penting wujud dalam Pas sejak dulu iaitu agamawan yang mendapat pendidikan agama, profesional yang mendapat pendidikan bukan agama serta aktivis. Insya-ALLAH saya percaya ia satu gandingan yang mantap untuk membawa Pemuda Pas ke arah lebih maju khususnya menghadapi cabaran dan situasi semasa.

Apa perancangan terdekat Pemuda Pas yang anda dan saf kepimpinan lain usahakan?

Saya sebut dalam ucapan penangguhan di muktamar lalu, fokus utama kita ialah PRU14. Kalau saya boleh beri pembahagian kepada agenda Pemuda Pas, saya letak 80 peratus kepada PRU14 untuk kita fokus dalam masa terdekat ini.

Bagaimana dengan jentera PRU14 daripada Pemuda Pas? Adakah ada isu tertentu ingin dibawa untuk membantu parti menang?

Isu boleh datang dan pergi, tetapi kerja-kerja berkaitan pilihan raya ini luas dan melibatkan tenaga yang berterusan. Sebab itu gerak kerja pilihan raya ini, kita telah mula sejak berakhirnya PRU13. Dari segi daftar pengundi, program di peringkat akar umbi, mendekati anak muda dan lain-lain. Cuma memandangkan PRU14 ini akan berlaku pada bila-bila masa selewat-selewatnya Jun tahun depan, kita akan fokus dengan lebih mantap setiap jentera kita di setiap peringkat sama cawangan, kawasan, Dun dan negeri.

Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang banyak kali menegaskan bahawa sebarang kerjasama Pas dan Umno hanya berkaitan Islam. Tetapi masih ramai salah tafsir seolah-olah Pas memberi talian hayat kepada Umno, apa komen anda?

Itu politik matang yang diambil oleh Pas kerana kalau dilihat dalam sejarah negara kita, bila kita terlalu berpolitik setiap masa ini merugikan rakyat dan negara. Sebab itu kita mesti melangkah ke hadapan jika kita mahu menjadi negara yang maju.

Jika kita lihat negara-negara maju sama ada di Barat atau Timur, walaupun berubah tampuk pemerintahan tetapi setiap kerajaan fokus untuk membuat agenda kepentingan rakyat.

Kita tidak mahu di negara kita sepanjang masa berpolitik sehingga membebankan rakyat. Ini politik matang yang diamalkan Pas iaitu satu politik yang berlandaskan al-Quran dan sunnah Nabi. Firman ALLAH SWT: “Hendaklah kamu tolong menolong dalam kebaikan dan ketakwaan, dan janganlah saling membantu dalam perbuatan dosa dan permusuhan”.

Oleh kerana itulah sikap yang diambil oleh Pas ialah dari segi agenda yang dilakukan oleh kerajaan. Jika ia agenda yang baik, kita akan sokong. Jika tidak baik, kita akan tegur dan nasihat dengan cara yang betul. Ini bukan kita beri talian hayat kepada Umno-BN. Ini adalah satu politik matang yang diambil oleh Pas untuk kita menjadi sebuah negara yang maju pada masa akan datang.

Namun isu ini kerap dijadikan modal oleh musuh-musuh Pas khususnya DAP untuk menghentam Pas. Ada nasihat untuk mereka?

Mereka sendiri pun tidak mengotakan kata-kata. Sebagai contoh, dalam isu berkait pembangunan Pulau Pinang mereka boleh berbincang dengan Kerajaan Pusat. Boleh duduk semeja dan bergurau senda. Bila Pas mengambil sikap sama dalam agenda Islam yang menjadi kepentingan bersama dalam negara kita tidak kira Pas atau Umno, lalu mereka kata Pas beri talian hayat kepada Umno. Kononnya Pas mahu berbaik dengan Umno dan lain-lain tuduhan.

Bagaimana anda melihat kekuatan blok ketiga yang ditubuhkan Pas melalui Gagasan Sejahtera? Adakah ini menunjukkan Pas benar-benar serius mahu jadi kuasa ketiga bagi menyaingi BN dan Pakatan Harapan dalam PRU14?

Gagasan Sejahtera ialah satu gagasan yang akan menjadi fokus utama Pas. Kita mempunyai strategi dan objektif yang jelas bagi memperkasakan gagasan ini. Oleh kerana itu kita lihat konteks politik di negara ini beberapa perkara yang penting khususnya dari sudut sosio politik.

Dari segi perbezaan kaum, kedudukan pengundi di bandar dan luar bandar, itu semua kita lihat. Sebab itu Pas sebagai sebuah parti Islam dan bangsa Melayu pula sinonim dengan Islam. Itu yang bezakan kita dengan Umno yang letak bangsa dulu, tapi kita letakkan Islam dulu kerana kita nak menyelamatkan orang Melayu dengan Islam.

Dalam masa sama, kita tidak mengabaikan bangsa dan kaum lain. Ini selalu ditegaskan oleh kepimpinan atasan dan saya percaya dengan kekuatan Pas di tempat pengundi majoriti Melayu, itu kita akan berikan fokus utama dengan bantuan parti komponen dalam Gagasan Sejahtera. Kita akan bergerak dengan lebih agresif untuk kita mendekati semua pihak bagi mendapat sokongan semaksimum mungkin dalam PRU akan datang.

Pengundi muda antara golongan penting tetapi kebanyakan mereka masih di atas pagar dan tidak memilih mana-mana parti. Usaha Pemuda Pas tarik undi golongan ini?

Memang pengundi muda merupakan golongan yang sangat penting dalam mana-mana pilihan raya kerana beberapa aspek. Antaranya, mereka ini golongan yang pertama kali mengundi. Biasanya mereka akan memberikan undi apakah isu dan mood semasa.

Kedua ialah kerana pengundi muda mendapat akses kepada maklumat secara langsung, sama ada mereka tinggal di bandar atau luar bandar. Oleh kerana itu, mendekati golongan ini merupakan satu cabaran yang sangat besar. Sebab itu Pas guna pendekatan baru iaitu budaya politik matang dan sejahtera. Antara asas kepada budaya politik matang dan sejahtera ini ialah politik berasakan fakta.

Jadi kita tidak mahu golongan muda ini didedahkan dengan politik persepsi semata-mata. Walaupun kita nak undi daripada mereka, Pas sebagai sebuah parti Islam mengamalkan politik berasaskan fakta dan prinsip. Saya bagi contoh, Pas sudah putus hubungan dengan DAP dan PKR.

Walaupun sesetengah pihak termasuk penganalisis politik melihat ini satu langkah yang tidak betul kerana dari sifir politiknya merugikan Pas, tetapi Pas adalah parti yang memberikan perhatian kepada prinsip perjuangan. Sebab itu jika ada yang bercanggah dengan prinsip perjuangan, kita tidak fikir panjang untuk ambil tindakan sehingga tahap putus hubungan dengan rakan-rakan dalam tahaluf siyasi.

Anda mengambil alih kepimpinan Pemuda Pas daripada Nik Abduh dalam keadaan Pas bukan lagi dalam Pakatan Harapan dan baru-baru ini, memutuskan hubungan dengan PKR. Adakah ia cabaran besar?

Bagi saya, setiap tempoh yang dilalui kepimpinan sebelum ini mempunyai cabaran masing-masing. Nik Abduh juga ada cabarannya dan saya banyak belajar daripada beliau. Saya sudah berada dalam Pemuda Pas ini empat penggal, jadi banyak pengalaman saya dapat daripada kepimpinan sebelum ini. Antara perkara yang saya belajar ialah setiap zaman kepimpinan melalui cabarannya.

Bagi kepimpinan saya dan rakan-rakan hari ini, kami juga menghadapi cabaran yang berbeza dengan sebelum ini. Antaranya ialah Pas akan menyertai PRU14 dengan gabungan parti-parti bersama dengannya. Jika dulu hanya ada dua iaitu BN dan Pakatan Rakyat. Sekarang ada tiga iaitu BN, Pakatan Harapan dan Gagasan Sejahtera. Jadi, kami akan memperkukuhkan Pas dengan Gagasan Sejahtera.

Kita juga telah dapat satu panduan jelas daripada kepimpinan atasan mengenai objektif yang ingin dicapai dalam PRU14 iaitu menang di sekurang-kurangnya 40 kerusi parlimen, mengekalkan kemenangan di Kelantan dan juga menang di beberapa negeri iaitu Kedah, Terengganu dan Selangor.

Menjelang PRU14, adakah Pemuda Pas ada meminta kepada parti agar lebih ramai wakil sayap ini diketengahkan sebagai calon?

Kita tak minta, sebaliknya itu memang hasrat kepimpinan parti. Telah dinyatakan baru-baru ini, tidak kurang 40 peratus calon dalam PRU14 hendaklah daripada calon-calon muda. Ini satu cabaran kepada Pemuda Pas untuk melihat tokoh-tokoh muda bertanding dalam PRU14. Dalam Pas, kita bukan saja melihat ketokohan itu dari sudut politik, tetapi dalam masa sama dari sudut akhlak dan moral. Dalam Pas, proses untuk seseorang itu jadi calon hendaklah ditapis terlebih dahulu oleh Majlis Syura Ulamak. Walaupun di peringkat Dun dan Parlimen sudah menerima, tetapi nama-nama tersebut hendaklah dihantar kepada Majlis Syura Ulamak untuk dinilai. Insya-ALLAH kita sudah ada calon-calon Pemuda.

Anda sendiri adakah sudah bersedia untuk bertanding dalam PRU14?

Saya serahkan kepada parti sepenuhnya untuk membuat keputusan.

Kebelakangan ini, Pas sering dilanda kontroversi termasuk melibatkan keputusan parti memutuskan hubungan dengan PKR. Ramai menganggap Pemuda Pas agak pasif dalam menyuarakan hal parti. Setuju?

Perkara ini sudah jelas ia ambil kira beberapa perkara. Antaranya ialah usul-usul yang dibawa dan dibahas dalam muktamar baru-baru ini dan juga keputusan dibuat Majlis Syura Ulamak. Kami Pemuda memang sudah bawa perkara ini dalam muktamar untuk dibahas dan dilulus dengan sebulat suara. Jadi ini satu suara dan signal yang sangat jelas daripada Pemuda berkait hubungan Pas dan PKR.

Ia telah diputuskan Majlis Syura Ulamak kerana Pas adalah parti yang gabungkan antara demokrasi dan juga Islam itu sendiri. Walaupun keputusan itu kita boleh ambil daripada perbahasan dan keputusan muktamar sahaja, tetapi Pas ada sistem sendiri. Sebab tahaluf siyasi melibatkan hukum sebab itu kita bawa kepada Majlis Syura Ulamak.

Mereka telah bermesyuarat dan lihat dari semua aspek dan hukum sebelum membuat keputusan. Kita sebagai Pemuda Pas mendokong sepenuhnya keputusan Majlis Syura Ulamak dalam perkara ini.

Bagi Pemuda Pas, adakah parti menjadi semakin kuat selepas membuat keputusan memutuskan hubungan dengan PKR?

Kita tak rasa kita lebih kuat tetapi rasanya ini tindakan yang betul kerana kerana dalam politik Islam, kita bukan saja melihat dari sudut kekuatan orang yang sokong kita kerana itu mengikut fahaman politik barat.

Sesuatu yang dibuat mestilah mahu dapat sokongan ramai khususnya dalam PRU, tetapi dalam politik Islam, Pas sebagai sebuah parti bertunjangkan politik Islam yang asasnya mestilah politik benar. Dari sudut hubungan dengan PKR, ini adalah keputusan yang benar.

Pemuda Pas adalah antara pihak yang sering membantah kehadiran artis Barat. Namun, isu yang diperjuangkan Pemuda Pas ini sering dipersendakan. Sebagai contoh, baru-baru ini keputusan Pemuda Pas membantah kehadiran Selena Gomez sebagai dikatakan sebagai punca untuk putuskan hubungan dengan PKR. Apa komen anda?

Hiburan adalah satu perkara yang menjadi fitrah kepada manusia. Maksud hiburan ialah seseorang itu suka kepada suara yang merdu, perkara yang menghiburkan. Sebab itu dalam Islam kita tidak menghalang orang berhibur, tetapi Islam berikan panduan dan batas-batas dalam hiburan seperti dari segi pergaulannya dan hiburan yang tidak melampau.

Oleh kerana itu, Pas sebagai sebuah parti Islam mengambil pendekatan Islam yang tidak melampau. Sikap yang diambil oleh Pemuda Pas ialah kita tidak anti hiburan tetapi kita mahu mendekati orang muda dengan hiburan yang matang, sejahtera dan bijaksana.

Ini selari dengan garis-garis yang diletakkan oleh kerajaan cuma yang kita sedih ialah dari sudut pelaksanaannya yang tidak dibuat dengan baik. Sebab itu kita menyeru kerajaan agar lebih serius dalam hal ini kerana keruntuhan moral dan akhlak anak muda semakin meningkat. Antara sebabnya ialah hiburan yang melampau sedangkan hiburan dalam Islam adalah perkara sampingan.

Kadang-kadang kita beri fokus kepada perkara sampingan lebih daripada perkara asas. Kita akan terus mendekati anak muda dalam aspek hiburan, engagement dengan mereka, memberikan alternatif hiburan yang diizinkan Islam. Itu pendekatan yang kita ambil.

Sebelum ini wujud golongan dalam Pas yang meninggalkan parti dan kemudian menubuhkan Amanah. Adakah anasir sebegini masih wujud dalam Pas khususnya Pemuda?

Alhamdulillah, saya melihat bahawa Pas pada hari ini lebih baik dan kuat daripada sebelum ini dengan keluarnya mereka yang kecewa dan menubuhkan parti baharu.