SHAH ALAM - Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah perkenan untuk membubarkan Dewan Undangan Negeri (Dun) apabila tiba masa yang sesuai, kata Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Bagaimanapun tarikh pembubaran Dun Selangor hanya akan diumumkan selepas perayaan Chap Goh Mei minggu depan, katanya.

"Tuanku setuju untuk bubarkan Dun, tapi saya akan umum pada masa yang sesuai supaya ada upacara khas pembubaran itu.

"... Sultan tidak halang pembubaran itu,  Tuanku cadangkan ia dibuat dengan tertib dan teratur," kata Abdul Khalid selepas mempengerusikan mesyuarat Exco Selangor di Pejabat Kerajaan Negeri, hari ini.

Ditanya sama ada Kerajaan Negeri Selangor akan mengumumkan lebih awal tarikh pembubaran, Abdul Khalid berkata, beliau telah berjanji dengan Tuanku untuk tidak berbuat demikian.

Bagaimanapun beliau mengulangi pendirian semalam bahawa Kerajaan Negeri Selangor tiada masalah untuk membubarkan Dun serentak dengan Parlimen.

"Saya dah janji ikut titah tuanku, tak payah umum awal. Kita terima nasihat tuanku, pilihan raya mesti diadakan," katanya.

Abdul Khalid pada 30 Januari lalu mengumumkan hasrat kerajaan negeri untuk membubarkan Dun Selangor selepas perayaan Chap Goh Mei susulan tarikh tempoh penggalnya akan berakhir secaara automatik pada 22 April depan.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • SHAH ALAM - Bekas Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim yang hadir ke Konvensyen Umno Selangor 2017 mendapat reaksi daripada pelbagai pihak.
  • KOTA BHARU - Kemurkaan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah terhadap tindakan Ahli Parlimen Subang, R Sivarasa, yang didakwa mencemarkan kesucian Masjid An Nur Kampung Melayu Subang, Rabu lalu ada asasnya.
  • SHAH ALAM - Pas merafak sembah ucapan menjunjung kasih dan takzim atas perkenan Tuanku Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah, untuk mengekalkan ketiga-tiga Exconya dalam pentadbiran kerajaan Selangor.
  • SHAH ALAM - Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah berkenan mengekalkan tiga Exco Pas Selangor dalam kerajaan negeri sehingga pilihan raya umum akan datang.
  • CYBERJAYA - Bekas Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berpandangan bahawa Pas lebih mengutamakan prinsip berlandaskan syariat Islam dalam perjuangan mereka.