KUALA LUMPUR - Perpaduan dalam kalangan rakyat perlu sentiasa disemarakkan agar keharmonian negara terus utuh, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Tan Sri Panglima Joseph Kurup.

Beliau berkata, perhimpunan Detik-Detik Perpaduan (Moments of Unity), yang akan dianjurkan pada 21 Januari ini oleh beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) adalah langkah proaktif untuk menjayakan hasrat tersebut.

“Inisiatif yang dianjurkan oleh Dewan Perniagaan dan Perindustrian Kebangsaan Malaysia (NCCIM) dan Gabungan Dewan Perniagaan dan Perindustrian Kebangsaan Malaysia (ACCCIM) memberi ruang kepada seluruh rakyat untuk menghargai keamanan dan perpaduan juga memastikan ia terus terpelihara,” katanya ketika merasmikan prapelancaran program tersebut, semalam.

Menurutnya, program tersebut dijangka dapat menarik lebih 3,000 kehadiran yang terdiri daripada penuntut pusat pengajian tinggi (IPT), NGO, usahawan muda daripada pelbagai organisasi, juga rakyat Malaysia amnya.

Program itu dijadualkan berlangsung di Taman Botani Perdana Kuala Lumpur, bermula jam 8.30 pagi hingga 11 pagi yang akan dirasmikan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Pada pagi itu Perdana Menteri juga akan melakukan senaman pagi bersama-sama rakyat dan menyampaikan ikon perpaduan.

“Kehadiran semua pihak yang menjayakan program ini memperlihatkan kesungguhan rakyat Malaysia untuk sama-sama dengan kerajaan dalam menyemarakkan lagi semangat perpaduan dalam kalangan masyarakat berbilang kaum di negara ini,” katanya.

Turut hadir membuat pembentangan mengenai program,  Pengerusi Jawatankuasa Penganjur, Datuk Tan Tian Meng.

Antara aktiviti yang akan berlangsung ialah program latihan industri perpaduan, pertandingan foto grafik perpaduan, pertandingan video perpaduan, unity morning exercise, trak makanan, unity photos gallery, unity photo booth dan pelbagai lagi.

Antara pertubuhan lain yang turut menyokong program ini adalah Persekutuan Pengilang-pengilang Malaysia (FMM), Malaysia Retail Chain Association(MRCA), berapa universiti awam, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), dan pelbagai lagi NGO yang lain.

“Sama-sama kita jayakan dan memeriahkan program ini, pelihara keamanan dan kekalkan perpaduan dalam negara,”katanya.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KUALA LUMPUR - Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak menggesa orang ramai mempertahankan kesederhanaan dan rasa hormat terhadap pihak lain kerana pandangan melampau berhubung agama boleh menggugat perpaduan masyarakat berbilang agama.
  • PASIR PUTEH - Usaha memupuk solidariti dan perpaduan rakyat mesti disambut baik kerana segalanya akan musnah dengan terjadinya Moment Of Disunity iaitu babak atau episod perpecahan yang cuba dicipta pihak tertentu.
  • SERDANG - Larian Merdeka MyBuddies Run 2017 yang berlangsung Tapak Ekspo Pertanian Malaysia (MAEPS) semalam, menyerlahkan hubungan perpaduan yang masih erat antara kaum di negara ini.
  • PUTRAJAYA - Usaha untuk menjadikan Bahasa Melayu sebagai alat perpaduan bagi menyatukan semua kaum di Malaysia terutama melalui sistem pendidikan nasional harus lebih dimantapkan.
  • PUTRAJAYA - Perbezaan yang wujud dalam kalangan masyarakat negara ini bukan alasan untuk rakyat tidak bersatu padu, kata Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak.