SEDAR-sedar kredit kena telan padahal tak banyak panggilan atau mesej dibuat.

“Hmmm...kuota internet kena ditambah lagi."

Ini antara rungutan pengguna berikutan berlaku ‘harga tersembunyi’ syarikat telekomunikasi (telco) di negara ini yang boleh dikatakan berada di tahap melampau dan amat misteri.

Ini belum lagi mengenai mutu perkhidmatan yang tidak konsisten. Walaupun pengguna tidak berjaya menghubungi seseorang dan talian terputus, namun caj tetap dimasukkan dalam bil!

Masalah membabitkan caj telco ini sebenarnya sudah lama membelenggu fikiran rakyat Malaysia dan ia sukar dipantau oleh pengguna sendiri.

Sampai bila rakyat Malaysia akan menghadapi permasalahan ini?

Ikuti laporan khas SOROT di akhbar Sinar Harian esok mengenai misteri caj ini.
 

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • SUBANG JAYA - Syarikat telekomunikasi tempatan dan pemain industri aplikasi mudah alih diminta menyediakan lebih banyak tawaran bagi menggalakkan penggunaan perkhidmatan jalur lebar oleh orang ramai.
  • KUALA LUMPUR - Forum Pengguna Komunikasi dan Multimedia (CFM) memperkenalkan 'MY Mobile Rights', aplikasi mudah alih untuk menguruskan aduan daripada pengguna telco.
  • SHAH ALAM - Forum Pengguna Komunikasi dan Multimedia Malaysia (CFM), menjelaskan mereka telah menerima sebanyak 4,748 aduan berkaitan masalah komunikasi dan multimedia dari pengguna seluruh Malaysia setakat Ogos tahun ini berbanding 7,326 aduan diterima sepanjang tahun lalu.
  • BERDASARKAN kajian Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) pada 2014, mendapati 71.4 peratus pengguna telefon di negara ini mengakui diri mereka obses dengan gajet tersebut.
  • SEORANG pengguna telefon pintar telah berada di Timur Tengah selama 12 hari dilaporkan telah menerima satu ‘kejutan’ bil telefon berjumlah RM122,703 untuk khidmat ‘data roaming’.