WASHINGTON - AMERIKA SYARIKAT. [VIDEO] Presiden Amerika Syarikat (AS) Donald Trump mengumumkan dirinya seorang 'genius yang stabil' di laman Twitter selepas dituduh mengalami masalah mental.

CNN melaporkan, tweet dari Trump lahir susulan respon pembaca yang membaca buku yang berkisarkan tahun pertama pemerintahan Trump, 'Fire and Fury: Inside The Trump White House' baru-baru ini.

Dalam buku tersebut, penulis Michael Wolff menggambarkan Trump sebagai seorang kanak-kanak dengan perilaku tidak terduga (erratic) selain sakit mental dan 'tidak bijak'.

"Untuk seseorang yang cuba menjadi presiden AS untuk kali pertama, saya rasa saya bukan bijak, tetapi genius," kata Trump dalam tweet semalam.

Selanjutnya, Trump mengadakan sidang media dan menghabiskan masa memuji diri sendiri dan mengutuk Wolff.

"Saya masuk kolej yang terbaik, saya berjaya jadi pelajar paling berjaya, keluar kolej, jana pendapatan berbilion-bilion dolar, menjadi salah seorang usahawan paling berjaya," kata Trump.

Dalam sidang media berkenaan, Trump melabel Wolff sebagai seorang penipu.

Selain itu, Trump juga mengutuk bekas Ketua Strategi AS yang dipecat beliau, Steve Bannon kerana menyumbang idea penulisan dalam buku tersebut.

"Itu sebabnya Steve kini mencari kerja," kata Trump.