PENDANG – Seorang ibu melecur di bahagian pergelangan tangan kanan manakala anaknya pula melecur di bahagian paha hingga kaki akibat terkena minyak panas gara-gara kayu alang rumah di Kampung Pulai dekat sini jatuh ketika mereka sedang memasak baru-baru ini.

Dalam kejadian 9.30 malam itu, mangsa, Asma Awang, 55, dan anak ketiganya, Amalia Saad, 24, sedang memasak untuk makan malam apabila tiba-tiba kayu alang rumah jatuh terkena kuali menyebabkan kuali yang dipenuhi minyak panas terjatuh.

Asma berkata, sebelum ini, dia dan keluarganya bimbang rumah akan runtuh ketika hujan dan angin kuat namun tidak menyangka kayu alang patah ketika tiada angin atau hujan sehingga menyebabkan kecederaan.

“Saya menetap di sini lebih 20 tahun bersama enam beranak dalam keadaan rumah yang reput dan usang menyebabkan kami sekeluarga sentiasa berhati-hati ketika angin kuat kerana bimbang rumah runtuh namun tidak menyangka kejadian ini yang berlaku.

“Pendapatan suami sebagai buruh kasar kira-kira RM600 sebulan namun pendapatan itu tidak menentu bergantung kepada kerja kerana jika tiada kerja, suami terpaksa berhutang menyebabkan kami tidak mampu membaiki atau membina rumah baru,” katanya kepada Sinar Harian.

Menurutnya, dia memohon bantuan rumah daripada pelbagai pihak namun masih tiada sebarang maklum balas lagi sehinggalah kejadian buruk ini menimpa diri dan anaknya.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Persekutuan (JKKKP) Kampung Pulai Md Safar Muda berkata, pihaknya sudah membuat permohonan beberapa kali sejak 2008 kepada Lembaga Kemajuan Kedah (Keda) dan Unit Pembangunan Negeri (ICU).

Katanya, pihak ICU sudah mengambil tindakan dengan tampil awal tahun ini untuk mengambil gambar dan pihaknya difahamkan permohonan itu ditunda buat sementara waktu.

“Kelmarin saya menghantar semula permohonan selepas menerima berita kejadian itu untuk diambil perhatian segera kerana bimbang kejadian lebih buruk berlaku kepada keluarga itu dan permohonan semula itu dibuat dengan sokongan Ketua Umno Bahagian Pendang, Datuk Md Rozai Safian,” katanya.