KUALA LUMPUR - Laluan kereta api bagi Tumpat-Tanah Merah ditutup sementara hari ini atas faktor keselamatan berikutan banjir.

Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) dalam satu kenyataan hari ini berkata laluan itu ditutup berikutan landasan di antara Pasir Mas ke Tanah Merah iaitu di kilometer 490.00 hingga 493.00 ditenggelami air pukul 9.35 pagi ini.

"Perkhidmatan KTMB sektor Pantai Timur akan diteruskan dengan menggunakan bas di antara stesen Pasir Mas ke Stesen Tanah Merah tertakluk kepada keadaan kedudukan paras air banjir terkini.

"Bagaimanapun, penggunaan bas ini juga tertakluk kepada keadaan jalan raya yang disahkan boleh dilalui dan bebas banjir. Keselamatan para penumpang adalah keutamaan kami," kata kenyataan itu.

Kenyataan itu turut memaklumkan bagi perkhidmatan Ekspres Timuran No.26 (JB Sentral-Tumpat), perkhidmatan tren hanya  disediakan dari Stesen JB Sentral sehingga Stesen Tanah Merah dan para penumpang akan meneruskan perjalanan ke Stesen Tumpat menggunakan bas yang disediakan oleh KTMB.

Bagi perkhidmatan Ekspres Timuran No.27 (Tumpat-JB Sentral) pula, para penumpang akan menaiki bas dari Stesen Tumpat ke Tanah Merah, sebelum meneruskan perjalanan ke Stesen JB Sentral menggunakan tren.

Selain itu, penumpang perkhidmatan tren shuttle KTM Intercity No.52 dan No.60 (Gua Musang-Tumpat) pula akan menaiki tren dari Stesen Gua Musang ke Tanah Merah sebelum meneruskan perjalanan menggunakan bas ke Stesen Tumpat.

Bagi, perkhidmatan tren shuttle KTM Intercity No.51 dan No 57 (Tumpat-Gua Musang) penumpang akan dibawa menaiki bas dari Stesen Tumpat ke Tanah Merah sebelum meneruskan perjalanan dengan menaiki tren ke Stesen Gua Musang.

Operasi tren shuttle KTM Intercity No.55 dan No.56 (Tumpat-Dabong) dibatalkan manakala tren shuttle KTM Intercity No.50 dan No.58 (Kuala Lipis-Gua Musang) serta No 53 dan No 59 (Gua Musang-Kuala Lipis) pula beroperasi seperti biasa.

Menurut kenyataan itu, para penumpang tren Intercity dan shuttle sektor Pantai Timur yang ingin membatalkan perjalanan layak untuk mendapat pemulangan tambang penuh atau membuat pertukaran tarikh perjalanan bergantung kepada kekosongan tiket.

Orang ramai boleh mendapatkan maklumat lanjut dengan menghubungi Pusat Panggilan KTMB di talian 03-22671200. –Bernama
 

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • BATU PAHAT - Ketika daerah Segamat, Mersing dan Kota Tinggi mulai surut, kawasan Sri Medan, di sini, mengalami situasi yang berbeza apabila kawasan berkenaan pula dinaiki air.
  • KUANTAN - Keadaan banjir di daerah Pekan tidak banyak berubah dengan jumlah mangsa masih kekal 102 orang daripada 26 keluarga yang ditempatkan di dua buah pusat pemindahan sementara (PPS) setakat jam 8 malam ini.
  • MUKAH - Kira-kira 1,350 penghuni rumah panjang dan penduduk kampung di kawasan Tanjung Pedada, Sungai Mukah, 27 kilometer dari sini terjejas hubungan darat apabila sebahagian jalan utama menghubungi kawasan itu ditenggelami banjir.
  • MERSING - Banjir di daerah ini pulih sepenuhnya apabila kesemua pusat penempatan sementara (PPS) yang dibuka sejak Khamis lalu ditutup dan mangsa telah dibenarkan pulang ke kediaman masing-masing, jam 6 petang tadi.
  • JOHOR BAHRU - Jumlah mangsa banjir di tiga daerah negeri ini turun mendadak kepada 289 orang daripada 68 keluarga setakat 3 petang ini berikutan penutupan tujuh pusat pemindahan sementara (PPS).