PEKAN - Seramai 28 pekerja ladang warganegara Indonesia selamat dalam kebakaran melibatkan tiga blok rumah kongsi di Ladang Sungai Bebar Selatan, Nenasi di sini, hari ini.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Nenasi Mohd Fadzirllah Zainal Abidin berkata kebakaran kira-kira jam 9 pagi itu dipercayai berpunca daripada bahagian dapur sebuah rumah di hujung blok itu.

"Setiap blok rumah mempunyai enam buah rumah. Kebakaran merebak dengan cepat kerana rumah itu diperbuat daripada kayu. Anggota bomba juga mengambil masa untuk masuk ke kawasan ladang yang mempunyai jalan tanah merah dan agak jauh dari jalan besar.

"Bomba juga menggunakan punca air terbuka iaitu parit di ladang sawit itu untuk memadamkan api," katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

Menurutnya sebuah jentera bomba dengan seorang pegawai dan tiga anggota bomba dapat mengawal api pada jam 10.12 pagi sebelum operasi ditamatkan pada jam 12.15 tengah hari.

Punca dan jumlah kerugian masih dalam siasatan. – Bernama

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • DUNGUN - Sebuah keluarga hilang tempat tinggal apabila kediaman mereka musnah dalam kebakaran di Felda Kerteh 6, di sini, awal pagi tadi.
  • KOTA SAMARAHAN - Tindakan pantas pekerja memadam api di sebuah pam telah menyelamatkan sebuah stesen minyak di Jalan Kuching-Kota Samarahan di sini daripada terbakar dalam satu kejadian malam tadi.
  • KUANTAN - “Na cepat.. Na cepat.. rumah kita terbakar,” jerit Baharuddin Sulaiman, 57, sebaik sahaja melihat rumahnya terbakar di Perkampungan Sungai Isap 2 di sini, petang, semalam.
  • KUALA BERANG - Balai Bomba dan Penyelamat Kuala Berang merekodkan jumlah taksiran harta benda yang berjaya diselamatkan daripada musnah dalam insiden kebakaran sepanjang tahun lalu bernilai kira-kira RM1.42 juta.
  • MERSING - [VIDEO] Sebuah keluarga di Kampung Cik Wok tinggal sehelai sepinggang apabila rumah mereka diami musnah dalam kejadian kebakaran, awal pagi tadi.