KUANTAN - Selepas suami tidak berupaya bekerja akibat penyakit kencing manis kronik, tiga beranak di sini hilang sumber pendapatan bagi menyara kehidupan mereka.

Rashidah Mat Yusof, 38, berkata, suaminya, Ahmad Zanavi Mohamad, 45, kini tidak boleh bekerja kerana mengalami masalah penglihatan kerana kencing manis kronik dihidapi sejak beberapa tahun lalu.

Menurutnya, dia terpaksa bekerja sebagai tukang cuci dengan pendapatan RM400 sebulan bagi menyara keluarga.

“Dengan pendapatan sebanyak itu pada masa sekarang memang tak cukup. Sewa bilik sahaja sudah RM250, belum lagi untuk belanja keperluan harian termasuk untuk persekolahan anak tunggal, Nor Azliana Balqis, 10.

“Buat masa ini, ada juga pihak yang prihatin menghulurkan bantuan bagi meringankan beban kami,” katanya kepada program Ziarah Kasih Pemuda Umno Kuantan di Jalan Darat Makbar, di sini.

Rashidah berkata, dia masih menunggu jawapan Jabatan Kebajikan Masyarakat berhubung permohonan bantuan bulanan dipohon bulan lalu untuk suaminya yang terlantar sakit.

Katanya, dia sangat berharap bantuan tersebut diluluskan untuk memenuhi keperluan suaminya.

Sementara itu, Ketua Pemuda Umno Kuantan, Nara Nikman Nordin berkata, pihaknya bersimpati dengan nasib keluarga tersebut.

Katanya, pihaknya berharap JKM dapat meluluskan bantuan bulanan untuk Ahmad Zanawi secepat mungkin.

Sumbangan keperluan harian diberikan bagi meringankan beban keluarga itu.

Orang ramai yang ingin membantu boleh menyalurkan sumbangan menerusi akaun Maybank Ahmad Zanavi, 156094269216.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • MARANG - BAYI berusia sembilan bulan menderita penyakit kegagalan hati (biliary atresia) memerlukan bantuan orang ramai untuk membolehkannya menjalani pembedahan dengan segera.
  • MUADZAM SHAH - Sembilan beranak dari Bukit Ibam, di sini, yang tinggal sehelai sepinggang selepas rumah mereka musnah dalam kebakaran petang Sabtu lalu merayu sumbangan rumah baharu.
  • SUNGAI RAMBAI - Kisah seorang isteri dan tiga anaknya yang terpaksa berpisah daripada bapa mereka yang pernah disiarkan Sinar Harian sekitar Ogos 2017 akhirnya bertemu penghujung apabila mereka sekeluarga disatukan semula.
  • GUA MUSANG - Sekolah Kebangsaan (SK) Tohoi memohon sumbangan pakaian terpakai dan kelengkapan harian murid Orang Asli.
  • BANDARAYA MELAKA - Seorang abang terharu apabila ada pihak menziarahi adik lelakinya yang terlantar sejak 10 tahun lalu selepas menderita penyakit saraf dan sindrom Parkinson.