KOTA BHARU - Kerajaan Kelantan mengenal pasti tiada kerugiaan besar dialami di negeri ini akibat banjir baru-baru ini.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan, Belia dan Sukan Negeri, Datuk Abd Fattah Mahmood berkata kerajaan negeri akan menggunakan peruntukan sedia ada bagi membaik pulih kerosakan kecil seperti melibatkan jalan kampung, surau dan masjid.

"Maklumat daripada ketua jajahan yang terlibat dengan banjir baru-baru ini, untuk kami membina rumah baharu untuk mangsa banjir tiada kerana situasi banjir terkawal," katanya kepada pemberita selepas Majlis Penyampaian Cek Geran Usahawan Anak Muda Kelantan di sini, hari ini.

Pada majlis itu, Menteri Besar Kelantan Datuk Ahmad Yakob menyampaikan geran berjumlah RM225,000 kepada sembilan usahawan muda.

Mengenai pemberian geran itu, Abdul Fattah berkata geran tersebut bagi membolehkan sembilan usahawan berkenaan mengembangkan perniagaan masing-masing

Beliau berkata kerajaan negeri juga sedang menggalakkan golongan muda menceburi bidang keusahawanan kerana ia mempunyai potensi cerah pada masa depan. - Bernama

 

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • GEORGETOWN - Kerajaan DAP Pulau Pinang diminta supaya tidak berharap sepenuhnya kepada kerajaan Persekutuan bagi melaksanakan projek-projek Rancangan Tebatan Banjir (RTB) dalam usaha menangani masalah banjir di negeri ini.
  • TELUK INTAN - Persediaan awal menghadapi kemungkinan musibah banjir di beberapa kawasan dalam parlimen ini perlu dilakukan bagi mengelakkan sebarang kejadian tidak diingini.
  • KERAYONG - Penduduk yang tinggal berhampiran Sungai Triang terutama Kampung Paya Pagar diminta terus peka dengan kenaikan air sungai demi keselamatan ahli keluarga masing-masing.
  • KUALA LIPIS - Penduduk Kampung Kuala Medang di sini sentiasa bersiap sedia menghadapi banjir apabila tiba musim tengkujuh namun kesemua kira-kira 150 daripada 1,000 penduduk tetap perlu diberi tumpuan utama jika musibah itu berlaku.
  • ALOR SETAR - Bukan sekali tetapi 11 kali terpaksa berdepan banjir dalam tempoh sebulan.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.