KOTA BHARU - Kerajaan Kelantan mengenal pasti tiada kerugiaan besar dialami di negeri ini akibat banjir baru-baru ini.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan, Belia dan Sukan Negeri, Datuk Abd Fattah Mahmood berkata kerajaan negeri akan menggunakan peruntukan sedia ada bagi membaik pulih kerosakan kecil seperti melibatkan jalan kampung, surau dan masjid.

"Maklumat daripada ketua jajahan yang terlibat dengan banjir baru-baru ini, untuk kami membina rumah baharu untuk mangsa banjir tiada kerana situasi banjir terkawal," katanya kepada pemberita selepas Majlis Penyampaian Cek Geran Usahawan Anak Muda Kelantan di sini, hari ini.

Pada majlis itu, Menteri Besar Kelantan Datuk Ahmad Yakob menyampaikan geran berjumlah RM225,000 kepada sembilan usahawan muda.

Mengenai pemberian geran itu, Abdul Fattah berkata geran tersebut bagi membolehkan sembilan usahawan berkenaan mengembangkan perniagaan masing-masing

Beliau berkata kerajaan negeri juga sedang menggalakkan golongan muda menceburi bidang keusahawanan kerana ia mempunyai potensi cerah pada masa depan. - Bernama

 

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KUCHING - Pusat Pemindahan Sementara (PPS) untuk mangsa banjir yang terakhir di Dewan Suarah Mukah di bahagian tengah Sarawak ditutup pada 12.30 tengah hari ini ekoran keadaan cuaca yang baik sejak beberapa hari lepas, walaupun ada beberapa kawasan rendah dalam negeri yang masih digenangi air.
  • KUCHING - Jumlah mangsa banjir yang ditempatkan di pusat pemindahan sementara (PPS) di Sarawak terus berkurangan dengan ketara apabila jumlahnya hingga tengah hari ini berkurangan sekitar 536 orang berbanding 1,012 malam semalam.
  • KUCHING - Banjir di Sarawak kian beransur pulih setakat pukul 8 malam ini apabila mangsa banjir menurun kepada 3,173 mangsa daripada 991 keluarga yang masih berada di 14 pusat pemindahan sementara (PPS) di enam bahagian.
  • KUCHING - Sejumlah RM32 juta diperlukan untuk menangani masalah banjir akibat fenomena air pasang besar di Sebuyau, kata Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar.
  • KUCHING - Jumlah mangsa banjir di Sarawak menunjukkan pengurangan kepada 4,686 orang setakat 4 petang ini, berbanding 5,679 mangsa tengah hari tadi.