KOTA BHARU - Kelancaran perjalanan undi di Kelantan dicemari tindakan sekumpulan penyokong parti politik yang cuba melarikan peti undi ketika perjalanan ke pusat penjumlahan di Tumpat, malam kelmarin.

Bagaimanapun, dengan ketangkasan anggota polis, peti undi berkenaan berjaya diselamatkan daripada menjadi mangsa pihak tidak bertanggungjawab dalam insiden pada jam 11.30 malam itu.

Ketua Polis negeri, Datuk Jalaluddin Abdul Rahman berkata, rombongan peti undi yang dikawal ketat anggota keselamatan terbabit diserang kumpulan berkenaan tidak jauh dari lokasi yang dituju.

Katanya, serangan itu menyebabkan ketua tempat mengundi dan seorang anggota polis masing-masing berusia 30 tahun mengalami kecederaan.

“Mereka datang menyerang kereta dengan menggunakan objek keras. Mereka begitu agresif dengan memanjat ke atas bumbung kereta dan memecahkan cermin serta merampas kunci.

“Tindakan cekap anggota polis bagaimanapun berjaya menyelamatkan undi-undi terbabit sebelum berkejar dan menyerahkannya ke pusat penjumlahan di Maktab Rendah Sains Mara,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) di sini, semalam.

Menurutnya, pihak polis kini sedang menjalankan siasatan dan giat memburu mereka yang terlibat dalam insiden itu.

“Jika didapati bersalah, mereka boleh dihukum mengikut Seksyen 341, 427 dan 323 Kanun Keseksaan kerana khianat dan menghalang dengan salah,” katanya.

Jalaluddin berkata, sepajang hari undi kelmarin, polis menerima 88 laporan membabitkan pelbagai kesalahan dan 44 daripadanya laporan berkaitan dakwat kekal.

“Pengundi yang keluar membuang undi kemudian mencuci tangan mereka dan dakwat berkenaan tanggal. Akibat itu, mereka membuat laporan.

“Terdapat juga laporan kebakaran kecil di pos parti di Pengkalan Chepa, pada jam 3 pagi kelmarin. Kami percayai ia perbuatan khianat budak-budak nakal. Pun begitu, polis sedang menjalankan siasatan ke atas semua laporan yang diterima,” katanya.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • SEREMBAN - Polis menahan tiga lelaki yang disyaki melarikan sebuah lori muatan minuman kotak di tiga lokasi berasingan di Johor.
  • SERI ISKANDAR - Sekumpulan penjenayah hanya mampu berputih mata apabila cubaan mereka untuk mencuri sebuah jentera berat di sebuah ladang getah, di sini terbantut apabila tindakan itu disedari oleh pemilik jentera berat berkenaan.
  • IPOH - Setelah 28 kali gagal dalam permohonannya bagi memiliki kad pengenalan sah, seorang lelaki nekad berjalan kaki bersama keluarganya bagi menyerahkan memorandum berhubung perkara berkenaan ke Istana Kinta, semalam.
  • SUBANG JAYA - Niat baik sebuah keluarga menumpangkan seorang wanita warga Indonesia bermalam di rumah mereka kelmarin, bertukar malang apabila seorang daripada anak keluarga itu hilang dipercayai dilarikan suspek, semalam.
  • SERDANG - Pembinaan bangunan tempat letak kereta bertingkat stesen komuter Keretapi Tanah Melayu (KTM) Serdang yang didakwa pernah dua kali tertangguh sebelum ini sekali lagi gagal disiapkan pada tempoh dijadualkan.