MASAI – Kira-kira 30 pengguna Lebuhraya Senai-Desaru (SDE) membuat bantahan aman di sini, semalam bagi mendesak Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) memantau perkhidmatan yang didakwa teruk pihak konsesi lebuhraya itu.

Penyelia Pusat Aduan Rakyat Zon Permas, Syed Othman Syed Abdullah berkata, pihaknya menerima 37 aduan dari pengguna yang tidak berpuas hati dengan perkhidmatan diberikan selain tiga aduan kenderaan mengalami
kerosakan teruk selepas menggunakan laluan itu.

“Kadar tol yang dikenakan terlalu mahal, misalnya dari Masai ke Penawar sahaja dikenakan caj sebanyak RM5.90 bagi perjalanan 21 kilometer (km).

“Keadaan ini amat mengecewakan apabila perkhidmatan yang diberikan tidak setimpal dengan bayaran dikenakan.

“Pengguna bukan sahaja mengalami kerosakan kenderaan tetapi turut membahayakan keselamatan apabila cuba mengelak lubang besar yang terdapat pada jalan raya,” dakwanya.

Syed Othman berkata, ada antara pengguna mengadu hampir mengalami kemalangan apabila tayar kenderaannya pecah selepas terlanggar sebuah lubang besar di laluan itu.

Selain itu katanya, berdasarkan tinjauan yang dijalankan terdapat kira-kira 42 lubang terdapat pada laluan lebuh raya berkenaan bagi sepanjang perjalanan antara Masai ke persimpangan keluar Penawar.

“Pada November lalu, saya pernah mengemukakan aduan di pusat khidmat pelanggan mengenai keadaan ini dan mereka memberi jawapan sedang dalam proses membaik pulih jalan.

“Tetapi sehingga kini, hampir tiga bulan masa berlalu kerosakan jalan masih semakin teruk,” katanya.

Katanya, pihaknya akan menghantar memorandum kepada LLM dan ahli parlimen di kawasan berkenaan bagi merujuk situasi yang berlaku supaya tindakan segera dapat diambil.

Dalam pada itu, Pengerusi Jawatankuasa Kerja Raya, Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah Negeri, Datuk Ir Hasni Mohamad berkata, kerajaan negeri menubuhkan sebuah jawatankuasa bagi memantau aspek keselamatan jalan raya.

Katanya, melalui penubuhan jawatankuasa itu tumpuan utama akan diberikan terhadap SDE bagi mewujudkan keadaan jalan raya yang lebih selamat.

“SDE akan diberi keutamaan kerana dalam tempoh 10 tahun ini banyak kenderaan berat melalui laluan berkenaan khususnya dari bandar raya ke Kompleks Petroleum Bersepadu Pengerang (Rapid),” katanya Jun lalu.

 
Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • SUNGAI PETANI - Kegembiraan enam sahabat bergambar di tasik dekat Bandar Puteri Jaya (BPJ), di sini, petang semalam, bertukar tragedi apabila seorang daripada mereka lemas selepas terjatuh ke dalam tasik berkenaan.
  • KOTA TINGGI - Kolej Yayasan Pelajaran Johor (YPJ) bakal menawarkan program di peringkat sarjana muda dalam tempoh dua tahun lagi bagi memantapkan lagi prestasi kolej berkenaan sebagai institusi pendidikan tinggi (IPT).
  • BATU PAHAT - Pengguna di daerah ini berharap dua Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) iaitu di Bandar Baru Ayer Hitam dan di Jalan Kluang, di sini, beroperasi semula.
  • PONTIAN - Hanya beralas dan berbumbung kanvas, suasana di halaman rumah seorang penduduk di Pontian Besar di sini, kelihatan seperti pasar lelong dengan pelbagai barangan plastik dan perkakasan rumah dijual.
  • SUBANG JAYA - “Saya pergi luar negara bukan bawa duit rakyat untuk melabur macam ‘orang lain’ tu, sebaliknya pergi sana untuk tarik pelabur asing ke Selangor,” kata Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali mengulas lawatannya ke Guangdong, China baru-baru ini.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.