MASAI – Kira-kira 30 pengguna Lebuhraya Senai-Desaru (SDE) membuat bantahan aman di sini, semalam bagi mendesak Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) memantau perkhidmatan yang didakwa teruk pihak konsesi lebuhraya itu.

Penyelia Pusat Aduan Rakyat Zon Permas, Syed Othman Syed Abdullah berkata, pihaknya menerima 37 aduan dari pengguna yang tidak berpuas hati dengan perkhidmatan diberikan selain tiga aduan kenderaan mengalami
kerosakan teruk selepas menggunakan laluan itu.

“Kadar tol yang dikenakan terlalu mahal, misalnya dari Masai ke Penawar sahaja dikenakan caj sebanyak RM5.90 bagi perjalanan 21 kilometer (km).

“Keadaan ini amat mengecewakan apabila perkhidmatan yang diberikan tidak setimpal dengan bayaran dikenakan.

“Pengguna bukan sahaja mengalami kerosakan kenderaan tetapi turut membahayakan keselamatan apabila cuba mengelak lubang besar yang terdapat pada jalan raya,” dakwanya.

Syed Othman berkata, ada antara pengguna mengadu hampir mengalami kemalangan apabila tayar kenderaannya pecah selepas terlanggar sebuah lubang besar di laluan itu.

Selain itu katanya, berdasarkan tinjauan yang dijalankan terdapat kira-kira 42 lubang terdapat pada laluan lebuh raya berkenaan bagi sepanjang perjalanan antara Masai ke persimpangan keluar Penawar.

“Pada November lalu, saya pernah mengemukakan aduan di pusat khidmat pelanggan mengenai keadaan ini dan mereka memberi jawapan sedang dalam proses membaik pulih jalan.

“Tetapi sehingga kini, hampir tiga bulan masa berlalu kerosakan jalan masih semakin teruk,” katanya.

Katanya, pihaknya akan menghantar memorandum kepada LLM dan ahli parlimen di kawasan berkenaan bagi merujuk situasi yang berlaku supaya tindakan segera dapat diambil.

Dalam pada itu, Pengerusi Jawatankuasa Kerja Raya, Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah Negeri, Datuk Ir Hasni Mohamad berkata, kerajaan negeri menubuhkan sebuah jawatankuasa bagi memantau aspek keselamatan jalan raya.

Katanya, melalui penubuhan jawatankuasa itu tumpuan utama akan diberikan terhadap SDE bagi mewujudkan keadaan jalan raya yang lebih selamat.

“SDE akan diberi keutamaan kerana dalam tempoh 10 tahun ini banyak kenderaan berat melalui laluan berkenaan khususnya dari bandar raya ke Kompleks Petroleum Bersepadu Pengerang (Rapid),” katanya Jun lalu.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • PENDANG - Kediaman lapan penduduk dari Kampung Batu 16 terjejas apabila sebahagian ruang rumah mereka diroboh oleh pihak Majlis Daerah Pendang pada 17 Januari lalu.
  • NILAI - Dua maut, manakala empat lagi termasuk seorang kanak-kanak cedera dalam kemalangan membabitkan tiga kenderaan di Jalan Mantin - Pajam, di sini, malam kelmarin.
  • KUALA LIPIS - “Ramai yang tak tahu loghat Lipis jadi timbul idea untuk buat video dan muat naik dalam Facebook, tak sangka pula ramai yang suka."
  • KUANTAN - Ada yang gagal menahan perasaan sedih hingga menitiskan air mata apabila mendapat gambaran sebenar kisah penderitaan etnik Rohingya melalui ceramah dan sesi tayangan video yang diadakan.
  • KUANTAN - Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. Begitulah dugaan yang terpaksa ditempuhi pasangan suami isteri apabila anaknya disahkan penyakit potassium iaitu mengalami kekurangan garam dalam badan.