KOTA TINGGI - Seramai 150 generasi ke dua Felda Bukit Ramun di sini, yang layak menerima tawaran Rumah Mesra Rakyat (RMR) 1Malaysia bakal memasuki kediaman baru mereka dijangka pada Januari tahun depan.

Ahli Parlimen Tenggara, Datuk Halimah Mohamed Sadique berkata, proses pembinaan rumah di bawah Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB) itu akan dijalankan setelah jawatankuasa bertindak generasi kedua melihat contoh rumah terlebih dahulu.

Menurutnya, proses pembinaan rumah yang berkonsepkan Sistem Binaan Industri (IBS) itu tidak akan mengambil masa lama, sebaliknya hanya tiga minggu sahaja tempoh masa pembinaan yang diperlukan.

“Segala urusan dengan pihak peguam SPNB telah pun selesai. Bagaimanapun, pihak SPNB terpaksa mengambil sedikit masa untuk buat penyelarasan dengan Bank Simpanan Nasional Berhad (BSN) kerana kerajaan menyalurkan peruntukan melalui BSN.

“Ramai yang bertanya mengapa perlaksanaan pembinaan rumah generasi kedua belum dijalankan lagi sedangkan borang sudah pun diagih lama. Kini, segala masalah tersebut telah pun selesai dan setelah mendapat persetujuan mengenai reka bentuk rumah, proses
pembinaan sudah boleh dijalankan pada hujung November atau awal Disember ini, dan pemilik rumah bakal mendiami kediaman baru mereka pada awal Januari,” katanya pada majlis penyerahan cek durian runtuh fasa ketiga di Dewan Felda Bukit Ramun, kelmarin.

Halimah berkata, kesemua peserta juga tidak perlu bimbang kerana masalah pembinaan rumah generasi kedua itu akan diselesaikan sebelum pilihan raya.

Terdahulu, seramai 322 generasi kedua tanah rancangan tersebut menerima durian runtuh fasa ketiga yang keseluruhannaya RM1.61 juta.