X

Kindly register in order to view this article
!

Tuntut siasat wakil rakyat punyai dana luar biasa

Ismail dalam ceramah rakyat malam tadi di Kampung Memali.
A
A

BALING - Parti Bersatu mendesak Lembaga Hasil Dalam Negeri ( LHDN) dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat seorang wakil rakyat yang didakwa mempunyai wang simpanan luar biasa.

Penasihat Bersatu Baling, Datuk Ismail Abu Bakar berkata, beliau hairan bagaimana seorang wakil rakyat boleh mempunyai dana begitu besar mengalahkan perdana menteri.

Menurutnya, wang itu secara terang-terangan disogok kepada rakyat daerah ini bagi agenda politik peribadi.

"Ada seorang wakil rakyat... selalu bagi RM100 kepada orang-orang kampung, bagi itu, bagi ini. Kalau tuan-tuan pi bank nak bawa keluar RM100,000 beli tanah, pengurusan bank akan tanya duit ambil daripada mana, sumber daripada mana?

"Tapi kawan tu datang tabur duit setiap kampung, dia ambil duit mana? Dia simpan di mana duit tu? Bukan senang nak bawa keluar duit daripada simpanan bank dalam jumlah sejuta dan ke atas. Apa yang depa buat ni ada benda tak kena sebab itu ekonomi negara jadi haru," katanya dalam ceramah rakyat di Kampung Memali.

Beliau yang juga mantan Adun Kupang 2004-2008 berkata, perkara salah tetap salah dan beliau sedia ditahan pihak berkuasa di atas kenyataan tersebut.

"Selama ini SPRM dan LHDN tidak ambil tindakan. Jadi sudah tiba perkara ini disiasat.

Mai lah tangkap saya  pun benda salah tetap kita kata salah," katanya.  


×

Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus