X

Kindly register in order to view this article
!

A
A

SUNGAI BESAR - Ahli Pas menyifatkan faktor bukan anak tempatan menjadi penghalang utama kepada calon Pas, Dr Abdul Rani Osman untuk meraih sokongan pengundi pada PRK Parlimen Sungai Besar akan datang.

Ahli Pas, Mohd Fauzi Zakaria, 41, berkata, Dr Abd Rani berdepan tugas sukar menambat hati pengundi atas pagar memandangkan mereka dijangka memilih calon tempatan.

“Ahli Pas tegar semestinya tetap sokong siapa saja calon Pas, tapi kita bimbang bagaimana rakyat yang tidak berpihak ini akan undi Pas sebab calon diketengahkan bukan anak tempatan,” katanya kepada Sinar Harian.

Malah, Mohd Fauzi yang menetap di Sungai Besar berkata, Pas bukan saja kehilangan pengundi atas pagar tetapi dijangka berdepan kemerosotan undi dalam kalangan penyokong Pakatan Harapan.

“PRK ini jadi kayu ukur terhadap sokongan rakyat kepada Pas. Saya yakin jika Pas letakkan calon tempatan, saingan tentunya lebih sengit,” katanya.

Seorang ahli Pas di Sekinchan, Mohd Sufian Miskan, 52, berkata, Dr Abdul Rani berjaya melaksanakan tanggungjawab beliau sebagai Adun Meru, namun tidak mengetahui sejauh mana pengundi Sungai Besar boleh menerima bekas Pesuruhjaya Pas itu.

“Beliau (Dr Abdul Rani) ada rekod yang baik di Meru...ramai kenalan di Meru puas hati dengan perkhidmatannya di sana. Sejujurnya, saya tak pasti adakah Dr Abdul Rani mampu laksanakan tugas sama seperti di Meru,” katanya.

Pengundi di Peket 60, Mohd Aizul Yazid Jailani, 26, berkata, walaupun mengakui terdapat beberapa suara di peringkat akar umbi kurang senang dengan pemilihan Dr Abdul Rani, namun sebagai ahli Pas mereka perlu bekerja untuk memenangkan calon parti itu.

Katanya, pengundi pada masa sekarang lebih bijak apabila memilih calon berbanding parti yang bertanding. 

“Faktor inilah merisaukan kita. Macam saya, tetap akan sokong Pas sebab dasar Islam yang diperjuangkannya berlandaskan al-Quran dan hadis.

“Biasanya, pengundi pilih parti tapi keputusan akhir ialah siapa calon yang ditampilkan parti bertanding,” katanya.

Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Padang Jawa Petaling, 54, Abdul Aziz Borhan, 54, berkata, Pas berdepan cabaran sukar apatah lagi jika berdepan pertandingan tiga penjuru, namun menegaskan akan terus bekerja keras bagi membantu jentera parti.

“Kita akur apa juga keputusan Pas Pusat.

“Bagi saya Presiden Pas (Datuk Seri Abdul Hadi Awang) tahu apa yang terbaik untuk parti,” katanya.

Ahli Jawatankuasa Lajnah Penerangan Muslimat Pas Kawasan Shah Alam, Norrita Hassan, 51, berkata, Dr Abdul Rani dijangka mampu menarik lebih ramai pengundi berdasarkan pengalamannya di Meru.

“Saya yakin, ketokohan yang ada pada beliau mampu tambat hati pengundi.

“Mulanya mungkin ramai pengundi tak kenal, tapi saya nampak Dr Abdul Rani seorang yang bekerja keras dan punyai strategi kerja yang baik, malah perwatakannya yang mudah mesra boleh tarik pengundi bukan saja kaum Melayu, tetapi kaum Cina,” katanya.


×

Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus