Perintah reman 13 hari terhadap Md Rayhan dikekalkan

Md Rayhan Kabir
Md Rayhan Kabir
A
A
A

SHAH ALAM - Mahkamah Tinggi di sini hari ini mengekalkan perintah reman 13 hari terhadap warga Bangladesh, Md Rayhan Kabir yang didakwa tinggal lebih masa di negara ini.

Hakim Datuk Ab Karim Ab Rahman membuat keputusan itu selepas mendengar hujahan Timbalan Pendakwa Raya daripada Jabatan Imigresen, Fazril Sani Mohamed Fadzil dan Peguam C Selvaraja yang mewakili Md Rayhan.

"Tiada sebab untuk saya menyemak semula perintah reman ini kerana bagi saya tempoh 13 hari adalah yang sepatutnya dan munasabah.

"Pegawai penyiasat dalam laporan mereka menyebut dia (Md Rayhan) direman untuk siasatan dan penahanan dia juga membabitkan integriti negara," kata hakim itu.

Terdahulu, Selvaraja membuat permohonan semakan perintah reman terhadap anak guamnya yang dikeluarkan oleh Mahkamah Khas Kes Pendatang Asing Tanpa Izin di Semenyih pada 6 Ogos lalu selepas membenarkan permohonan Jabatan Imigresen.

Selvaraja ketika ditemui pemberita selepas prosiding itu berkata, permohonan semakan perintah reman tersebut dibuat memandangkan pihaknya berpandangan tempoh tahanan 14 hari oleh Jabatan Imigresen sebelum ini sudah cukup untuk melengkapkan siasatan ke atas anak guamnya.

"Anak guam saya ditahan kerana kesalahan tinggal lebih masa di bawah Seksyen 15(1)(c) Akta Imigresen 1959 dan dalam perundangan imigresen, apabila seseorang warga asing ditahan, tempoh tahanannya ialah 14 hari.

"Jadi bagi kita, tidak perlu lagi untuk dia direman dan kita juga tidak pasti siasatan apa lagi yang diperlukan imigresen... itu juga merupakan reman kali pertama (Md Rayhan)," katanya.

Artikel Berkaitan:

Md Rayhan, 27, mencetuskan kontroversi menerusi penampilannya dalam satu dokumentari terbitan Al-Jazeera berhubung layanan terhadap warga asing semasa pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan bagi mengekang penularan Covid-19 di negara ini.

Susulan itu, Jabatan Imigresen mendapatkan bantuan orang awam untuk menjejaki lelaki tersebut sebelum ditahan di Setapak, Kuala Lumpur pada 24 Julai lepas.

- Bernama