X

Kindly register in order to view this article
!

Perkeso tidak pernah lantik orang tengah urus tuntutan

Sebarang urusan dengan agensi berkenaan adalah secara terus dan tidak perlu melalui ejen.
A
A

KUALA LUMPUR - Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) menegaskan tidak pernah melantik ejen atau orang tengah untuk menguruskan permohonan tuntut faedah yang bertindak bagi pihak agensi itu.

Menerusi satu kenyataan hari ini, Perkeso berkata, sebarang urusan dengan agensi berkenaan adalah secara terus dan tidak perlu melalui mana-mana orang tengah.

“Orang awam diingatkan supaya tidak terpedaya dengan mana-mana pihak yang mengaku sebagai orang tengah kepada Perkeso dalam menguruskan sebarang permohonan tuntutan faedah.

“Demi menjamin kebajikan Orang Berinsurans (OB), Perkeso komited dalam menguruskan permohonan tuntutan faedah OB yang layak dengan kadar segera dan mengikut sistem tadbir urus sedia ada,” katanya.

Sementara itu, dalam kenyataan sama, Perkeso mengesahkan kenyataan media yang dikeluarkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada 6 Julai 2020 berkaitan tangkapan tiga beranak yang disyaki menjadi dalang sindiket penipuan faedah yang diuruskan agensi itu.

Katanya, tangkapan tersebut adalah hasil kerjasama antara Perkeso dan SPRM.

“Sindiket berkenaan dikesan mengemukakan tuntutan palsu ke atas faedah-faedah yang diuruskan Perkeso di bawah Akta Keselamatan Sosial Pekerja 1969,” katanya.


Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!