X

Kindly register in order to view this article
!

Suhaimi dipecat daripada jawatan Setiausaha Kerja Bersatu

SUHAIMI
A
A

SHAH ALAM - [DIKEMAS KINI] Setiausaha Kerja Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Kapten (B) Muhammad Suhaimi Yahya yang dikatakan bertindak mengeluarkan surat menggugurkan keahlian lima pemimpin parti itu termasuk bekas Pengerusinya, Tun Dr Mahathir Mohamad dipecat daripada jawatan berkuat kuasa serta-merta.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan Datuk Marzuki Yahya yang mendakwa dirinya sebagai Setiausaha Agung Bersatu, pemecatan itu dilakukan kerana individu terbabit melanggar etika kerja dan Perlembagaan Bersatu Pindaan 2019 apabila membuat keputusan berhubung pentadbiran parti.

"Beliau mengeluarkan surat pemecatan keahlian tanpa pengetahuan dan tidak merujuk kepada saya terlebih dahulu selaku Ketua Pentadbir Ibu Pejabat Parti dan Setiausaha Agung Parti yang sah.

"Perkara ini selaras dengan Perlembagaan Bersatu pindaan 2019 melalui mana-mana kaedah pemberhentian dan pemecatan ahli di bawah Fasal 10 dan Fasal 16 di mana Fasal 8.11 perlembagaan menetapkan kesemua perihal pengurusan keahlian dan daftar ahli adalah di bawah bidang kuasa Setiausaha Agung," katanya semalam.

Beliau berkata, Fasal 16.6 menyatakan tentang tugas-tugas Setiausaha Agung parti di mana Fasal 16.6.3 menyatakan bahawa Setiausaha Agung mengelola pentadbiran ibu pejabat parti.

"Fasal 16.6.5 pula menyatakan Setiausaha Agung mengelola kesemua perihal pengurusan keahlian dan daftar ahli," katanya semalam.

ARTIKEL BERKAITAN: Lima ahli MPT Bersatu termasuk Tun M dipecat daripada parti

Semalam, lima ahli Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) Bersatu termasuk Dr Mahathir dipecat daripada parti itu serta-merta.

Berdasarkan surat pemecatan yang dikeluarkan parti itu, selain Dr Mahathir yang juga bekas pengerusi Bersatu, turut dipecat ialah Timbalan Presiden parti berkenaan, Datuk Seri Mukhriz Mahathir.

Tiga pemimpin lain yang dipecat keahlian ialah Ketua Pemuda Bersatu, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, Dr Maszlee Malik dan Datuk Amiruddin Hamzah yang dilihat sehaluan dengan Dr Mahathir.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!