X

Kindly register in order to view this article
!

Palestin hapus semua perjanjian dengan Israel, AS

Gambar kecil:Mahmoud Abbas
A
A

RAMALLAH - Palestin pada Selasa menghapuskan semua perjanjian serta kesepakatan dengan Israel dan Amerika Syarikat (AS) sebagai membantah rancangan rejim zionis itu untuk mengilhakkan sebahagian wilayah Tebing Barat, lapor agensi berita Xinhua.

"Pertubuhan Pembebasan Palestin dan Negara Palestin, mulai hari ini bebas daripada semua kewajipan perjanjian dan persefahaman dengan Amerika dan Israel, termasuk perjanjian keselamatan," kata Presiden Mahmoud Abbas di Ramallah.

Abbas berkata, Israel perlu menggalas tanggungjawab dan kewajipan terhadap semua akibat serta kesan sebagai pihak penjajah, berdasarkan undang-undang antarabangsa dan undang-undang kemanusiaan, khususnya Konvensyen Geneva Keempat 1949.

Keputusan itu sebagai tindak balas terhadap pengisytiharan Perdana Menteri, Israel Benjamin Netanyahu mengenai rancangannya untuk tambah milik sebahagian wilayah Tebing Barat dan melaksanakan undang-undang mengenai penempatan Israel yang dibina di kawasan itu, sebaik barisan kabinet kerajaan baharu dibentuknya mengangkat sumpah jawatan di parlimen pada Ahad.

Dalam ucapannya, Abbas menyatakan pentadbiran AS "bertanggungjawab penuh atas penindasan terhadap rakyat Palestin dan kami menyifatkan AS sebagai dalang utama dalam semua keputusan dan tindakan agresif Israel terhadap rakyat kita."

Beliau mendesak negara yang membantah pelan damai Presiden Donald Trump, dikenali 'Deal of the Century', untuk mengambil "langkah-langkah pencegahan dan mengenakan sekatan serius untuk menghalang rejim Israel terus menjajah hak rakyat Palestin."

Abbas berkata, Palestin akan terus mara ke hadapan dengan menandatangani lebih banyak perjanjian dan konvensyen antarabangsa.

"Kami akan terus berjuang mempertahankan hak rakyat kami menerusi saluran pihak berkuasa dan mahkamah antarabangsa. Dalam konteks ini, kami yakin dengan kebebasan dan integriti Mahkamah Jenayah Antarabangsa," tambahnya.-Bernama


Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!