X

Kindly register in order to view this article
!

Pastikan Covid-19 sifar sebelum sekolah dibuka

Mohd Azizee Hasan
A
A

SEREMBAN - Kementerian Pendidikan (KPM) perlu memastikan wabak koronavirus (Covid-19) benar-benar sifar sebelum memutuskan sesi persekolahan dibuka semula.

Presiden Ikatan Guru-Guru Muslim Malaysia (iGuru), Mohd Azizee Hasan berkata, aspek keselamatan dan kesihatan pelajar serta guru perlu diberi keutamaan bagi mengelak gelombang baharu Covid-19.

Menurutnya, Singapura yang cuba membuka sesi persekolahannya terpaksa akur untuk menutup semula kali kedua berikutan kes Covid-19 yang masih belum berakhir.

"Kami melihat tiada sesi persekolahan baharu dimulakan sehinggalah keadaan benar-benar pulih. Perkara ini mengambil masa sekurang-kurangnya dua hingga empat bulan termasuk satu bulan untuk proses penyah kuman dan nyah infeksi agar sekolah benar-benar bebas dari wabak bahaya ini.

"Segala operasi mesti tertakluk kepada prosedur operasi standard(SOP) yang ditetapkan oleh pihak Kementerian Kesihatan (KKM)," katanya dalam satu kenyataan kepada Sinar Harian.

Sementara itu beliau menyarankan pembelajaran digital perlu dioptimumkan dan dimaksimumkan seperti e-learning (google classroom/ WhatsApp/ Telegram/ EduWeb/ Cikgootube) serta meningkatkan akses penyampaian ilmu melalui siaran televisyen pendidikan (TV Okey) yang sedang dilaksanakan oleh KPM.

"Untuk itu, kerajaan juga perlu meningkatkan capaian internet di kawasan luar bandar serta menyediakan insentif bantuan peranti pintar kepada murid-murid yang benar-benar memerlukan.

"Malah jika sesi persekolahan dibuka seawal Jun, pihak KPM hendaklah mengutamakan pelajar dari kelas peperiksaan dan hanya berfokus kepada subjek-subjek yang memerlukan bimbingan guru terutama Sains dan Matematik," katanya.

Mohd Azizee berkata, KPM boleh mempertimbangkan untuk menjadikan dewan orang ramai atau tadika-tadika milik kerajaan untuk dijadikan pusat pembelajaran supaya pergerakan murid terhad untuk 10 sehingga 30 orang.

Tambahnya, ia juga memastikan agar tiada pergerakan melebihi 5 kilometer serta menentukan guru-guru tertentu yang berdekatan untuk mengajar dalam tempoh masa yang singkat antara dua hingga empat jam dengan tempoh dua atau tiga hari seminggu.

"Selebihnya pembelajaran dijalankan secara atas talian. Perlu juga dirombak semula jadual peperiksaan utama serta menstruktur format soalan yang bersesuaian.

"Pihak Lembaga Peperiksaan boleh menentukan subjek tertentu diuji secara atas talian dan selebihnya dilaksanakan di pusat peperiksaan dengan SOP yang ditetapkan," katanya.

Beliau turut mencadangkan semua aktiviti kurikulum dan kokurikulum yang melibatkan 'mass gathering' dibatalkan demi memastikan keselamatan semua murid dan guru terjaga dengan penjarakkan sosial.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus