X

Kindly register in order to view this article
!

Rasai penderitaan rakyat Wuhan

Kebanyakan hospital di Wuhan sesak dengan pesakit yang mahu melakukan pemeriksaan dan mendapatkan rawatan susulan penularan koronavirus tersebut. - AFP
A
A

Kami memuji kerajaan Malaysia dan beberapa kerajaan lain kerana mengamalkan pendekatan yang sesuai dalam menguruskan krisis koronavirus baru di sempadan masing-masing. Pemerintah China telah mengakui bahawa pihak berkuasa di sana telah membuat beberapa kesilapan pada mulanya dalam menangani krisis itu dan mereka seolah-olah telah mengambil pengajaran tentang krisis Sindrom Pernafasan Akut Teruk (SARS) pada tahun 2002-2003 daripada perlunya mereka menjadi telus.

Dalam menulis surat terbuka ini, Kumpulan Muzium Warisan Asia (AHM) melihat krisis itu sebagai sebahagian daripada usaha kami untuk menaikkan keharmonian, keadilan dan keamanan yang mampan.

Tidak kisahlah segala hak dan kesalahan, geo-politik dan bahkan teori konspirasi yang beredar di media sosial dan dalam talian, pesanan kami kepada dunia adalah mudah dan jelas.

Rakyat Wuhan di mana pusat wabak itu berada dan China memerlukan sokongan penuh untuk mengatasi bencana kesihatan itu.

Sesetengah orang tidak menyangka bahawa koronavirus tidak akan menyeberangi sempadan dengan ketara dan serius menjangkiti negara lain di seluruh dunia.

Terdapat tanggapan bahawa baka koronavirus itu tidak boleh menyebabkan pandemik global yang akan merosakkan ekonomi dunia dan infrastruktur sosial yang rapuh di banyak negara miskin dan negara membangun.

Orang kejam dalam diam menginginkan agar virus itu menghancurkan China.

Ahli politik pelampau kejam mungkin sedikit tetapi mereka boleh menjadi amat berpengaruh. Parti Nazi dimulakan oleh hanya seorang lelaki (Adolf Hitler).

Pada tahun 1934, ketika dia sudah menjadi Canselor Jerman, dia telah dipilih secara demokratik oleh rakyat Jerman untuk menjadi Presiden mereka. Lihat berapa banyak kerosakan dan kemusnahan yang boleh disebabkan oleh seorang pelampau kejam terhadap seluruh dunia.

Pandemik selesema 1918-1919 Sepanyol menjangkiti 500 juta orang di seluruh dunia, sepertiga penduduk dunia pada masa itu, dan membunuh lebih daripada 50 juta orang di seluruh dunia, lebih daripada jumlah kematian dalam Perang Dunia Pertama (1914-1918). Selain selesema Sepanyol, terdapat beberapa wabak penyakit lain di peringkat dunia. Contohnya, H1N1 bermula di Amerika Syarikat tetapi hanya sedikit usaha dibuat untuk menghentikan penyebaran wabak itu. Ia membunuh 284,500 di seluruh dunia dan menjejaskan 214 negara.

Koronavirus baharu itu masih berkembang dan berubah suai dengan banyak yang tidak diketahui selepas ia melintasi halangan spesies daripada haiwan ke manusia dan telah mengembangkan keupayaan untuk menyebar daripada manusia ke manusia.

Kita seperti kapal belayar di perairan yang tidak berlesen. Baka baharu itu boleh berubah menjadi lebih berbahaya daripada selesema Sepanyol.

Virus tidak memilih orang untuk dijangkiti. Ia tidak mendiskriminasi atau membezakan mangsa-mangsanya berdasarkan kaum, agama, jantina, ideologi politik atau semangat kebangsaan. Pendek kata, virus itu adalah ancaman sebenar kepada manusia. Perkampungan global terdiri daripada bahagian-bahagian yang berbeza yang disambungkan ke dalam badan yang sama. Apabila satu bahagian tubuh dijangkiti, ia akan segera meracuni bahagian-bahagian lain dan akhirnya seluruh tubuh.

Oleh itu, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu telah mengharamkan senjata biologi, tetapi sangat sukar untuk dikuatkuasakan, terutamanya dalam penyelidikan dan pembangunan patogen yang membawa maut.

Kelompok terbesar orang dengan pandangan negatif tidak semestinya jahat tetapi yang tidak peduli ada di mana-mana, termasuk yang berpendidikan, yang berpengaruh dalam menyebarkan sikap buruk itu.

Kepada rakyat Wuhan, sebahagian besar dunia merasakan kesengsaraan, penderitaan dan pengorbanan anda yang berada di baris hadapan dalam ‘peperangan global’ melawan virus maut.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!