AOT diarah bantu penumpang, kru penerbangan SQ321 SIA

Pergolakan udara yang teruk itu memberi impak kepada ruang kabin. Foto Agensi
Pergolakan udara yang teruk itu memberi impak kepada ruang kabin. Foto Agensi
A
A
A

BANGKOK - Airports of Thailand (AOT) telah diarahkan untuk memberikan bantuan dan memudah cara penumpang serta kru pesawat Singapore Airlines (SIA) penerbangan SQ321, yang melakukan pendaratan kecemasan di Lapangan Terbang Antarabangsa Suvarnabhumi (BKK) di sini pada Selasa.

Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pengangkutan Thailand, Suriya Juangroongruangkit berkata, beliau telah mengarahkan AOT untuk memberikan bantuan dan memudah cara penumpang serta kru pesawat SIA itu.

"Saya dimaklumkan oleh AOT bahawa pada jam 3.35 petang hari ini, Pusat Keselamatan Lapangan Terbang Suvarnabhumi telah diberitahu oleh kawalan trafik udara mengenai penerbangan SQ321 dari Heathrow ke Changi, Singapura, yang membawa 211 penumpang dan 18 kru, telah meminta melakukan pendaratan kecemasan di BKK akibat kecederaan dan kematian penumpang dalam pesawat.

"Punca pendaratan kecemasan adalah disebabkan oleh cuaca buruk dan gelora udara semasa pesawat itu terbang di ruang udara Thailand," katanya dalam satu kenyataan di sini pada Selasa.

Beliau berkata, seorang penumpang asing dilaporkan meninggal dunia dan jumlah yang cedera sedang disahkan.

Suriya berkata, mangsa yang meninggal dunia dan penumpang yang cedera telah dibawa ke Hospital Samitivej Srinakarin untuk tindakan selanjutnya.

"Adalah dijangka bahawa penerbangan dari Changi akan tiba di Thailand kira-kira pada jam 9.45 malam dan pegawai BKK akan memudahkan penumpang untuk meneruskan perjalanan mereka ke Singapura," katanya.

Beliau juga menggesa semua agensi dan syarikat penerbangan untuk menekankan standard keselamatan tertinggi disebabkan oleh keadaan cuaca semasa dan hujan lebat di beberapa kawasan.

Artikel Berkaitan:

Sementara itu, dalam respons segera, BKK berkata, ia telah menghantar pasukan perubatan ke lokasi untuk menilai kecederaan dan memberikan bantuan kepada penumpang yang cedera selepas penerbangan itu mendarat pukul 3.51 petang.

Ia berkata, lapangan terbang itu juga telah mengaktifkan pelan kecemasan untuk kecemasan dalam penerbangan dan sedang dalam proses membawa penumpang yang cedera ke hospital untuk rawatan lanjut.

"Bagi penumpang dengan kecederaan ringan atau tiada kecederaan, Lapangan Terbang Suvarnabhumi telah menyediakan kawasan menunggu untuk penumpang di dalam bangunan terminal. Petugas Lapangan Terbang Suvarnabhumi sedang bekerjasama dengan syarikat penerbangan untuk menjaga dan memudahkan penumpang sementara mereka menunggu untuk meneruskan penerbangan ke Singapura," katanya. - Bernama

Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!