Jenayah penyeludupan tumpas, rampasan bernilai RM5 juta

Antara barangan yang dirampas dalam operasi khas.
Antara barangan yang dirampas dalam operasi khas.
A
A
A

KUALA LUMPUR - Seramai 10 individu termasuk seorang wanita ditahan atas pelbagai kesalahan termasuk penyeludupan hidupan liar dalam operasi khas di Selangor, Terengganu, Sarawak dan Sabah pada 14 Mei hingga 18 Mei lalu.

Pengarah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam (JKDNKA) Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Kamarudin Md Din berkata, pihaknya turut merampas pelbagai barangan, hidupan liar dan barang kawalan dianggarkan bernilai RM5.45 juta.

"Serbuan pertama, kita berjaya menumpaskan satu sindiket penyeludupan minyak diesel bersubsidi dan menahan empat lelaki warga tempatan di Puchong, Selangor, pada 14 Mei lalu.

"Kita turut merampas 98,400 liter minyak diesel bersubsidi, sebuah lori bonded, sebuah lori tangki, sebuah treler serta dua kontena. Kes disiasat di bawah Seksyen 21 Akta Kawalan Bekalan 1961," katanya dalam kenyataan pada Isnin.

Mohd Kamarudin berkata, serbuan kedua pula, polis menumpaskan sindiket penyeludupan hidupan liar dan seorang lelaki warga tempatan, di Besut, Terengganu, pada 15 Mei lalu.

Antara hidupan liar yang dirampas.
Antara hidupan liar yang dirampas.

"Kita merampas 58 ekor ular pelbagai jenis dan lapan biji telur haiwan itu, kes disiasat mengikut Seksyen 60 (1) (b) Akta Pemuliharaan Hidupan Liar 2010 (Akta 716) dan Seksyen 22 (1) akta sama," katanya.

Beliau berkata, pada hari sama, Polis Diraja Malaysia bekerjasama dengan Agensi Pintu Masuk dan Kawalan Malaysia (MCBA) dan Pejabat Kawalselia Padi dan Beras (KPB) Sibu, Sarawak telah membanteras aktiviti

Artikel Berkaitan:

penyimpanan beras import dan penyeludupan bahan barangan sejuk beku.

"Kita menahan seorang lelaki warga tempatan dan merampas sebanyak 649,750 kilogram beras import yang bernilai RM2.12 juta.

Beberapa buah lori turut dirampas dalam operasi khas.
Beberapa buah lori turut dirampas dalam operasi khas.

"Kes disiasat mengikut Akta Kawalan Padi dan Beras 1994 (Akta 522) kesalahan di bawah Peraturan 8(a) Peraturan - Peraturan Kawalan Padi dan Beras (Perlesenan Pemborong dan Peruncit 1996," katanya.

Menurutnya, serbuan keempat, sebanyak 5,831 kotak makanan sejuk beku mengandungi pelbagai bahagian ayam telah dirampas.

"Tindakan kompaun sebanyak RM 25,000 telah dilaksanakan serta merta seperti yang termaktub di bawah Seksyen 9(3) Ordinan Kesihatan Awam Veterinar 1999," katanya.

Beliau berkata, serbuan kelima yang dijalankan pada 16 Mei lalu di Gombak, Selangor telah berjaya menumpaskan satu sindiket penyeludupan hidupan liar susulan penahanan seorang lelaki dan seorang wanita warga tempatan.

"Hasil serbuan, kita merampas enam ekor burung pelbagai jenis antaranya Bayan Serindit, Ruak Ruak dan Greater Green Leafbird," katanya.

Mengulas lanjut Mohd Kamarudin berkata, pihaknya juga berjaya membanteras aktiviti penyimpanan gula kasar bersubsidi tanpa kebenaran di Kota Kinabalu, Sabah, pada 18 Mei lalu.

"Dalam serbuan itu dua lelaki.warga tempatan ditahan dan sebanyak 52,944 kilogram gula kasar bersubsidi yang bernilai RM 256,626 dirampas," ujarnya.

Katanya, secara keseluruhan seramai 172 orang ditahan atas pelbagai kesalahan yang melibatkan penyeludupan barangan tidak berkastam, ketirisan barangan kawalan dan bersubsidi serta penyeludupan hidupan liar dalam 78 serbuan di seluruh negara.

"Kita turut merampas pelbagai jenis rokok, arak, minyak diesel, minyak masak, gula, beras, hidupan liar, bunga api dan mercun, makanan sejuk beku serta minyak masak terpakai yang dianggarkan bernilai RM 194,672,128.52," katanya.

Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!