X

Kindly register in order to view this article
!

Kelantan bebas influenza A

Dr Zaini (kanan) memeriksa suhu badan salah seorang warga Thailand yang memasuki negara ini dengan menggunakan therma scanner di ICQS Rantau Panjang.
A
A

RANTAU PANJANG - Jabatan Kesihatan Negeri Kelantan mengesahkan negeri ini bebas daripada serangan wabak influenza A.

Pengarah Kesihatan negeri, Datuk Dr Zaini Hussin berkata, setakat ini pihaknya masih belum menerima sebarang kes melibatkan wabak berkenaan.

"Bagaimanapun, kita sentiasa menjalankan pemantauan dan pemeriksaan rapi dalam mengesan wabak tersebut," katanya kepada pemberita semasa mengadakan lawatan di Kompleks Imigresen, Kastam, Kuarantin dan Keselamatan (ICQS) Rantau Panjang.

Dalam masa sama, beliau menasihatkan penduduk di negeri ini supaya tidak panik khususnya berhubung isu suntikan vaksin sambil memberitahu, pihaknya sentiasa membuat pemeriksaan sekiranya ada klinik swasta yang menaikkan harga vaksin sesuka hati.

Dr Zaini (kiri) mengagihkan risalah kepada orang ramai yang melalui ICQS Rantau Panjang.
Dr Zaini (kiri) mengagihkan risalah kepada orang ramai yang melalui ICQS Rantau Panjang.

Katanya, orang ramai turut dinasihatkan segera mendapatkan rawatan sekiranya mengalami demam luar biasa.

Sementara itu, Dr Zaini berkata, Jabatan Kesihatan Negeri Kelantan akan bekerjasama dengan kerajaan Thailand untuk menangani wabak tersebut terutama mereka yang keluar masuk di pintu sempadan kedua-dua negara.

Terdahulu dalam program tersebut, Dr Zaini turut memeriksa suhu badan salah seorang warga Thailand yang memasuki negara ini, di ICQS Rantau Panjang dengan menggunakan therma scanner dan mengagihkan risalah mengenai influenza kepada orang ramai.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!