Ketepikan Mbappe demi kebaikan pasukan

Mbappe. - AFP
Mbappe. - AFP
A
A
A

PENGENDALI Paris Saint-Germain, Luis Enrique berkata, dia mengeluarkan Kylian Mbappe untuk kebaikan pasukan' apabila kapten Perancis itu digantikan pada separuh masa ketika Paris Saint-Germain seri 0-0 menentang Monaco pada awal pagi Sabtu.

Mbappe tidak cedera dan muncul dari bilik persalinan PSG pada awal separuh masa kedua tersenyum dan bercakap di telefon sebelum duduk di tempat duduk untuk menonton baki perlawanan.

Tanpa Mbappe, PSG mungkin bernasib baik untuk menghabiskan perlawanan tersebut dengan keputusan seri yang membolehkan mereka melebarkan pendahuluan di puncak carta Liga Perancis kepada 12 mata daripada pasukan di tangga kedua Brest.

Mereka semakin hampir untuk mengekalkan kejuaraan Perancis, tetapi tumpuan untuk pasukan Enrique adalah pada perlawanan kedua peringkat 16 terakhir Liga Juara-Juara Selasa menentang Real Sociedad selepas mereka mendahului 2-0 dalam pertemuan pertama bulan lalu.

“Ia adalah 100 peratus keputusan jurulatih, kerana lambat laun kami perlu membiasakan diri bermain tanpa Kylian Mbappe.

"Saya mengambil keputusan ini untuk kebaikan pasukan," katanya.

Mbappe memaklumkan PSG pada pertengahan Februari bahawa dia berhasrat untuk berpindah apabila kontraknya tamat pada Jun selepas tujuh tahun di Parc des Princes.

Luis Enrique memberikan respon dengan meletakkan pemain berusia 25 tahun itu di bangku simpanan untuk perlawanan seterusnya di Nantes, walaupun Mbappe menjaringkan gol penalti dalam kemenangan 2-0.

Artikel Berkaitan:

Dia kemudian berada dalam kesebelasan utama di laman sendiri minggu lalu menentang Rennes dan memakai lilitan kapten tetapi digantikan pada minit 65.