[VIDEO] Agong titah tidak akan layan permintaan yang menggugat kestabilan politik

A
A
A

KUALA LUMPUR - [DIKEMAS KINI] Yang di-Pertuan Agong Sultan Ibrahim pada Isnin mengingatkan bahawa baginda tidak akan melayan sebarang permintaan daripada mana-mana pihak yang cuba mengganggu gugat kestabilan politik negara.

Dalam titah sulung selepas dilantik sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-17 pada 31 Januari lepas, Sultan Ibrahim bertitah semua pihak mestilah menerima kenyataan dan menghormati Kerajaan Perpaduan yang telah dibentuk.

Seri Paduka Baginda juga bertitah menegaskan sekiranya ada pihak yang hendak bermain politik, mereka perlulah menunggu pada masa pilihan raya akan datang.

"Semua pihak sedia maklum keutamaan saya adalah keadaan hidup lebih 33 juta rakyat Malaysia di luar sana. Oleh itu, saya berharap semua ahli yang berhormat akan menumpukan usaha untuk membela nasib mereka, bukannya untuk kepentingan parti politik atau diri sendiri,” titah Seri Paduka Baginda.

Yang di-Pertuan Agong Sultan Ibrahim berkenan menyampaikan Titah Diraja pada Istiadat Pembukaan Mesyuarat Pertama Penggal Ketiga, Parlimen ke-15 di Dewan Rakyat, pada Isnin. Foto Bernama
Yang di-Pertuan Agong Sultan Ibrahim berkenan menyampaikan Titah Diraja pada Istiadat Pembukaan Mesyuarat Pertama Penggal Ketiga, Parlimen ke-15 di Dewan Rakyat, pada Isnin. Foto Bernama

Sultan Ibrahim bertitah demikian pada Istiadat Pembukaan Mesyuarat Pertama Penggal Ketiga Parlimen ke-15 di Bangunan Parlimen pada Isnin, yang turut dihadiri Ahli-ahli Dewan Rakyat dan Ahli-ahli Dewan Negara.

Terdahulu, Sultan Ibrahim turut menzahirkan penghargaan kepada Sultan Pahang Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Mustafa Billah Shah dan Tengku Ampuan Pahang Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah yang telah menaungi negara dan rakyat jelata selama lima tahun lepas dengan adil dan bijaksana.

"Insya-ALLAH, dengan limpah kurnia serta izin-Nya, saya akan memikul amanah yang diberikan dengan jujur dan ikhlas dan meneruskan pemerintahan yang mengutamakan kemakmuran negara dan kesejahteraan hidup rakyat," titah Seri Paduka Baginda.

Artikel Berkaitan:Al-Sultan Abdullah menamatkan penggal pemerintahan sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-16 pada 30 Januari lepas.

Selain itu, Yang di-Pertuan Agong turut menzahirkan penghargaan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dan barisan anggota pentadbiran kerajaan yang telah mentadbir negara dengan sempurna.

Sultan Ibrahim berpesan agar anggota pentadbiran sentiasa merasai denyut nadi rakyat kerana adalah menjadi kewajipan kerajaan untuk membela nasib mereka.

Terdahulu, Baginda berkenan memeriksa pasukan Kawalan Kehormatan Utama di Dataran Parlimen yang terdiri daripada empat pegawai dan 103 anggota lain-lain pangkat daripada Batalion Pertama Rejimen Askar Melayu Diraja, Kem Perdana Sungai Besi, Kuala Lumpur.

Turut berangkat ke istiadat itu, Raja Permaisuri Agong Raja Zarith Sofiah. - Bernama

Nak berita-berita terkini dengan lebih pantas? Jom sertai saluran WhatsApp Sinar Harian: https://whatsapp.com/channel/0029Va4iEylEgGfDYSCqPJ28