Pharmaniaga kemuka Pelan Regularisasi ke Bursa Malaysia

Pharmaniaga
Pharmaniaga
A
A
A

PHARMANIAGA Berhad pada Jumaat mengumumkan langkah penting ke arah pemulihan kewangan dengan mengemukakan Pelan Regularisasi ke Bursa Malaysia.

Pharmaniaga Berhad dalam satu kenyataan berkata, langkah itu dibuat sebagai usaha untuk meningkatkan kedudukan kewangan sekali gus keluar daripada status Nota Amalan 17 (PN17).

Katanya, Pelan Regularisasi menggariskan pendekatan holistik untuk meningkatkan ekuiti kumpulan dan meminimumkan kerugian terkumpul.

"Terbitan hak menawarkan peluang kepada pemegang saham yang sedia ada untuk meningkatkan penyertaan demi masa depan Pharmaniaga.

"Di samping itu, penempatan persendirian dapat menarik potensi strategik pelabur untuk menyumbang kepada peningkatan nilai dan pertumbuhan kumpulan dalam sektor kesihatan," ujarnya pada Jumaat.

Tambah kenyataan itu, pemegang saham utama kumpulan iaitu Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) dan Boustead Holdings Berhad (BHB) komited untuk memastikan gabungan hak mereka kepada terbitan hak yang berjumlah RM190 juta diambil sepenuhnya.

"Sementara menunggu kelulusan daripada Bursa Malaysia, pelan itu dijangka akan dilaksanakan sepenuhnya pada suku keempat tahun fiskal berakhir 31 Disember 2024," jelasnya

Artikel Berkaitan: