Biden salahkan Putin atas kematian Alexei Navalny

Kematian Navalny pada usia 47 tahun yang juga pemimpin pasukan pembangkang Rusia paling terkenal sejak sedekad lalu menjadi persoalan ramai ketika ini.- Foto Reuters (Gambar kecil: Joe Biden)
Kematian Navalny pada usia 47 tahun yang juga pemimpin pasukan pembangkang Rusia paling terkenal sejak sedekad lalu menjadi persoalan ramai ketika ini.- Foto Reuters (Gambar kecil: Joe Biden)
A
A
A

WASHINGTON - Joe Biden meletakkan kesalahan kematian pemimpin pembangkang Rusia, Alexei Navalny pada hari Jumaat ke atas Presiden Rusia, Vladimir Putin.

"Putin bertanggungjawab atas kematian Navalny.

“Apa yang telah berlaku dan berkisar ketika ini adalah lebih banyak bukti tentang kekejaman Putin. Tiada siapa yang patut tertipu, bukan di Rusia, tidak di rumah, tidak di mana-mana di dunia.

“Putin bukan sahaja menyasarkan rakyat negara lain seperti yang kita lihat apa yang berlaku di Ukraine sekarang, dia juga melakukan jenayah yang dahsyat ke atas rakyatnya sendiri," kata Presiden Amerika Syarikat (AS) itu dari White House.

Sementara itu, beberapa ahli politik Republikan turut mengecam kematian Navalny, sambil menuding jari kepada beberapa orang dalam parti mereka sendiri kerana seakan-akan memberi kemenangan kepada pemimpin Rusia itu.

“Tidak ada ruang dalam Parti Republikan untuk meminta maaf untuk Putin. Selamat berehat Alexey Navalny,” kata bekas Naib Presiden AS, Mike Pence di media sosial.

Pence menambah: "Putin adalah penjenayah perang dan hanya memahami kekuatan" dan menggesa Kongres untuk "mengetepikan politik masa ini" dan meluluskan undang-undang yang menyokong bantuan kepada Ukraine.

Sementara pemimpin Demokratik pula sepakat menyatakan kemarahan atas kematian Navalny.

Artikel Berkaitan:

Naib Presiden AS, Kamala Harris, menyifatkan kematian Navalny di penjara sebagai 'tanda kekejaman berterusan Putin'.

"Apa sekalipun cerita yang mereka kongsi, biar kami (AS) jelaskan Rusia bertanggungjawab, dan kami akan mempunyai lebih banyak perkara untuk diperkatakan kemudian," kata Harris semasa menyampaikan ucaptama di Persidangan Keselamatan Munich.

Navalny yang juga Ketua Pembangkang Rusia dilaporkan meninggal dunia di penjara Arkitik pada Jumaat.

Perkhidmatan penjara Rusia mengesahkan kematian Navalny yang sedang menjalani hukuman selama 19 tahun.

Navalny, 47, merupakan pemimpin pembangkang yang sering melontarkan kritikan terhadap amalan rasuah di bawah pentadbiran Putin.

Pendedahan yang dibuatnya mendapat jutaan tontonan di YouTube dan berjaya menarik puluhan ribu rakyat Rusia ke jalan raya biarpun terpaksa berdepan undang-undang anti protes yang tegas.

Navalny yang mempunyai ramai pengikut itu dipenjarakan pada awal 2021 selepas kembali ke Rusia dari Jerman.

Beliau sebelum itu dilaporkan pulih daripada serangan racun Novichok, sejenis racun saraf era Soviet yang hampir meragut nyawanya.

Navalny kemudiannya dihukum penjara 19 tahun, suatu tindakan yang mendapat kecaman kumpulan hak asasi manusia dan di Barat kerana hukuman itu dianggap sebagai pembalasan atas penentangannya terhadap Kremlin. - Agensi


Kematian Navalny tragedi bagi Rusia - Hillary Clinton

MUNICH - Kematian Alexei Navalny menghantar mesej yang kuat kepada segelintir pihak di AS yang berpendapat mereka boleh "membuat perjanjian" dengan Putin, kata bekas Setiausaha Negara AS, Hillary Clinton kepada CNN.

Clinton menyifatkan kematian tokoh pembangkang Rusia itu sebagai ‘tragis’ dalam wawancara dengan Christiane Amanpour dari CNN di luar Persidangan Keselamatan Munich pada Jumaat.

"Ia adalah satu tragedi bagi Rusia, seseorang yang sanggup berdiri dan bersuara dan benar-benar mewakili masa depan yang berbeza untuk Rusia seharusnya dibunuh," kata Clinton.

Bekas Setiausaha Negara AS itu berkata, kematian Navalny menghantar mesej kepada "orang di Eropah dan di AS" yang "berfikir bahawa anda boleh membuat perjanjian dengan Putin."

"Seorang diktator, sebagaimana (Putin) hanya berniat untuk mendominasi - dan jika itu bermakna membunuh pembangkang anda, seperti yang dia lakukan dengan begitu ramai orang selama bertahun-tahun, atau menyerang jiran yang aman dan cuba mengubah sesuatu mengikut kehendaknya, demikian apa yang akan dilakukannya," tambahnya lagi. - CNN


Alexei Navalny dianggap sebagai hero oleh pengikutnya

LONDON - Orang ramai berkumpul di luar kedutaan Rusia di London meratapi kematian Alexei Navalny, pencabar utama Presiden Rusia, Vladimir Putin pada Jumaat.

Pihak berkuasa Rusia melaporkan, Navalny rebah tidak sedarkan diri dan meninggal dunia selepas berjalan di koloni penjara artik "Polar Wolf" di mana beliau sedang menjalani hukuman tiga dekad.

Salah seorang peserta demonstrasi, Elena Denisova menyifatkan Navalny sebagai seorang hero dalam politik di negara itu dan dia tidak percaya bahawa Putin akan dihukum.

"Ini adalah perkara yang paling mengerikan, saya fikir, bahawa Putin, beliau memusnahkan negara. Dan orang tidak boleh mengatakan amanah, mereka tidak boleh mengundi, anda tidak boleh berbuat apa-apa di negara ini.

"Mengenai Navalny, dia adalah seorang wira sekarang. Yang penting ialah saya tidak percaya bahawa Putin akan dihukum. Anda tahu, ia seperti apa yang anda akan lakukan. Dia boleh melakukan segala-galanya dengan semua orang. Dan ia mengerikan," katanya.

Kematian Navalny pada usia 47 tahun yang juga pemimpin pasukan pembangkang Rusia paling terkenal sejak sedekad lalu menjadi persoalan ramai ketika ini.

Kematiannya Navalny menjadi persoalan ketika Putin bersiap untuk pilihan raya yang akan mengekalkan bekas pengintip KGB itu berkuasa sehingga sekurang-kurangnya pada 2030. - Agensi