Pelajar merokok dalam tandas: Bapa mengaku tidak bersalah ugut guru

Tertuduh (dua dari kiri) dibawa ke Mahkamah Majistret Kota Kinabalu pada Jumaat.
Tertuduh (dua dari kiri) dibawa ke Mahkamah Majistret Kota Kinabalu pada Jumaat.
A
A
A

KOTA KINABALU - Lelaki yang bertindak mengugut seorang guru selepas anaknya tertangkap merokok di dalam sekolah mengaku tidak bersalah di Mahkamah Majistret di sini pada Jumaat.

Daniel Dean Wong Kok Ching, 49, didakwa atas dua pertuduhan iaitu melakukan ugutan jenayah dan menyebabkan kecederaan kepada guru.

Tertuduh yang bekerja sebagai ejen hartanah membuat pengakuan tidak bersalah itu di hadapan Majistret Stephanie Sherron Abbie.

Menurut pertuduhan pertama, Daniel Dean didakwa melakukan ugutan jenayah dengan mengugut secara lisan seorang guru lelaki berusia 40 tahun di pekarangan gelanggang bola keranjang di sebuah sekolah pada jam 9.30 pagi Isnin lalu.

Pertuduhan kedua pula, tertuduh telah menyebabkan kecederaan kepada seorang lagi guru lelaki lain berusia 40 tahun pada masa dan tempat yang sama.

Mahkamah kemudian menetapkan 7 Mac depan sebagai tarikh pengurusan kes pra perbicaraan.

Tertuduh diikat jamin dengan wang jaminan sebanyak RM3,000 bersama dua penjamin tempatan.

Sementara itu, pendakwaan dikendalikan oleh pendakwa raya, Nahra Dollah bersama Timbalan Pendakwa Raya, Azreen Yas Mohamad Ramli dan Rustam Sanip manakala tertuduh diwakili peguam, Lim Chun Yuan dan Jo Anne Jameson.

Artikel Berkaitan:

Sinar Harian sebelum ini melaporkan seorang lelaki bertindak mengugut guru selepas anaknya tertangkap merokok di tandas sekolah.

Pelajar tersebut bagaimanapun sudah dibuang sekolah tetapi hadir ke sekolah sebagai calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang mengambil peperiksaan tersebut.